Звільнення заручників гальмує небажання бойовиків повертатися в ОРДЛО — джерело

Звільнення заручників гальмує небажання бойовиків повертатися в ОРДЛО — джерело

Укрінформ
Процес звільнення українських заручників, які утримуються на території окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО), гальмує небажання низки вже звільнених бойовиків та їх пособників повертатися в ОРДЛО.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомило джерело, причетне до переговорів щодо звільнення заручників.

“На переговорах у Мінську щодо звільнення наших заручників відбулися невеликі зрушення. Хоча поки про конкретні цифри та дати рано говорити. Основна проблема, яка зараз виникла, - це небажання повертатися на непідконтрольні Україні території низки людей, які були в наданому з боку ОРДЛО списку і які вже відбули покарання та за “законом Савченко” були звільнені. З вересня з цього списку на волю вийшли вже близько 50 людей”, - повідомив співрозмовник.

Він зазначив, що наразі кожного тижня близько 4 людей з цього списку виходять на волю.

“Ми правова держава, ми не можемо їх тримати далі чи примусово відвезти на непідконтрольні території. Втім, та сторона не вірить нам”, - зазначило джерело. З огляду на це наразі опрацьовується механізм того, як в умовах відсутності довіри між сторонами можна верифікувати небажання цих людей повертатися на територію ОРДЛО.

“Українська сторона налаштована на те, щоб якнайшвидше віднайти цей механізм, оптимальний варіант - Червоний Хрест, оскільки це саме їх сфера відповідальності, втім інша сторона виступає проти цього. Наразі йде пошук взаємоприйнятних шляхів”, - повідомив співрозмовник.

Окремо він вказав на те, що бойовики досі не випустили ні підлітків, які були затримані у Донецьку, ні “ультрас” ФК “Зоря”, які утримуються у Луганську. Крім того, керовані Росією бойовики продовжують відмовляти Червоному Хресту у наданні доступу до українських заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-