Оприлюднене напередодні відео розстрілів на Майдані не нове - адвокат

Оприлюднене напередодні відео розстрілів на Майдані не нове - адвокат

Укрінформ
Оприлюднене напередодні у суді відео розстрілів на вул. Інститутській в Києві не є новим - воно вже було в матеріалах досудового слідства, однак у гіршій якості.

Про це повідомив адвокат Олександр Горошинський в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Є принциповою помилкою те, що воно нібито є новим. Справа в тому, що ці кадри є в матеріалах, у розпорядженні органу досудового розслідування. Ми їх вивчали і раніше. Єдине, що на цьому відео, - воно трошки кращої якості", - сказав адвокат.

Він додав, що відео "безумовно, є корисним для суду, однак не принципово новим". Зокрема, на ньому є кадри, як ведеться вогонь по людях у чорній формі - саме це і є новим у цьому кримінальному провадженні. Водночас на сьогодні залишається питання, хто ці люди у чорній формі.

Горошинський зазначив, що відео більше стосується обстановки, в якій його було знято.

"Ми маємо можливість встановити, що потерпілі - ми бачимо їх положення в момент одержання поранення - гинуть від пострілів, які походять з інших секторів. А це є принципова позиція, у тому числі боку захисту, і для встановлення істини має принципове значення. Більш того, на цьому відео є кадри, на кузові синього КамАЗа, бачимо, як куля влучає в КамАЗ. Чітко зафіксовано, що вогонь ведеться по людям в чорній формі. Більше того, на цьому відео зафіксовано кадри, як на даху НБУ перебувають особи, ми на це теж звертали увагу, і наступного разу, коли ми це будемо досліджувати в суді, будемо окремо досліджувати це питання, є особи, які з'являються у вікнах на даху, і особи викликають велике питання", - заявив він.

Водночас адвокат переконаний, що аудіоряд на відео відсутній навмисно - щоб неможливо було встановити, звідки лунали постріли. Питанням залишається і походження ролика.

"Що це за особа, яка знімала? Вона фактично знаходиться на даху готелю "Україна". Ми всі знаємо, що з готелю "Україна" також вівся вогонь як по протестувальниках, так і по правоохоронцях", - зазначив юрист.

Крім того, він звернув увагу на наявність монтажу, що також необхідно буде встановлювати експертним шляхом.

"Це відео під річницю нам виштовхнули з метою створити штучним шляхом негатив навколо цієї справи, щоб потерпілим укотре нагадати або якимось чином вплинути на їх внутрішнє сприйняття цієї ситуації. Тому це не більше, ніж штучне створення таких умов перед річницею", - вважає адвокат.

Напередодні стало відомо, що у справі про розстріли на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року з'явилося нове відео. Його суду надали представники потерпілих. Відео продемонстрували 14 лютого під час засідання у Святошинському райсуді Києва, його долучили до справи.

Як відомо, Святошинський суд Києва розглядає справу щодо п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, яких звинувачують у розстрілі 48 активістів Євромайдану на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-