10 лютого: народний календар і астровісник

10 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Юхима; з бджілкою і корівкою, але не з горілкою

Сьогодні вшановується пам’ять Єфрема Сиріна – видатного наставника духовного життя, поета, одного з великих учителів Церкви ІV століття. Автор невеликої, дуже простої, але відомої великопісної молитви «Господи і Владико живота мого…», яку так і називають – «молитвою Єфрема Сиріна». Можна сказати, що ця молитва є серцевиною всього Великого Посту. Була однією з улюблених молитов Миколи Гоголя та Івана Буніна.

В народі цей день називали Юхима. Якщо сьогодні вітряно, то літо буде мокрим, бо «Юхим приніс вітер на сире літо». Тому український селянин з самого ранку спостерігав за погодою, адже ще одна народна приказка радила: «Якщо мокре літо, то тримай корівку, а як сухе – купуй бджілку».

Іменинники дня Юхим, Володимир, Ольга.

Сьогодні 15-ий місячний день. Місяць у Леві, Символ дня – Вогняний змій. Енергетичний день, але варто бути насторожі, адже ми за півкроку до повного Місяця. Можна піддатися навіюванням, лінощам, жалощам. Варто тримати себе в руках, контролюючи власні емоції та думки; зміцнювати самодисципліну. Поводитися треба тихо-мирно. Рекомендується вживати нашу рідну калину – вона добре «притишує» низинні інстинкти, а також поліпшує пам’ять (щоправда, у кого понижений тиск, з калиною варто бути обережним). Японська кухня теж підійде. Від спиртного краще відмовитися, в іншому випадку ризикуєте побачити вже не «зеленого», а й справді – «вогняного» змія. А ще цього дня не варто перекладати власні обов’язки на інших – все одно, «розсьорбувати» доведеться вам. Найкраща медитація цього дня – тиша.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році – 25,6 а найтеплішим у 2002 -  +10,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-