9 лютого: народний календар і астровісник

9 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Златоуста; ніщо не болить, робота кипить

Сьогодні церква згадує знаменну подію – перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста – константинопольського архієпископа і богослова. Саме за свій неперевершений і блискучий ораторський дар святителя Іоанна прозвали Златоустом. Аби в цьому впевнитися, варто відкрити його проповіді, листи – вони навдивовижу метафоричні. Та й упродовж богослужбового року церква здійснює саме літургію Іоанна Златоуста. Цьому святому зазвичай молилися, просячи просвітлення розуму, осягнення духовних істин.

Щоправда до Іоанна зверталися і з більш прозаїчними проханнями, зокрема, від позбавлення зубного болю. Навіть замовляння відповідне було: «Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби закам’яніли і вовіки віків не боліли. Біль, іди геть!» (тричі). У середньовіччя професії стоматолога ще не було (так само, як і сильних анальгетиків), тому до сорока років людина втрачала чимало зубів (князі і вельможі також). А ще цього дня приділяли величезну увагу тому, яким чином розпалювали у печі вогонь. Усі полінця мали зайнятися дружно й горіти, весело потріскуючи, що віщувало б достаток у сім’ї. Правда це, чи ні – невідомо, а от що дрова тріщать до сильного морозу – це точно.

З іменинами вітайте Іванів.

Сьогодні 14 місячний день, Місяць росте, він у царственому Леві. Дуже вдалий день; таланитиме в усьому, що пов’язане з використанням джерел інформації. Можна розпочинати будь-які серйозні справи. Ця місячна доба вважається однією з найпотужніших у місячному календарі. Не бійтеся ділитися амбіційними планами з оточенням, можливо, почуєте важливе зауваження. Гарний день на «потрібні» знайомства. Не розтрачуйте власну безцінну енергію на дрібниці. Ласощі дня – мигдаль. Камінь – жовтий сапфір. Саме цей камінь пов’язують з Юпітером і рекомендують носити людям, котрі народилися під знаком Риб і Стрільця. Його має носити також і той, хто прагне досягти вищих адміністративних і політичних позицій. Але камінь має бути дуже високої якості та ще й вставлений неодмінно в золото.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – 32,2 а найтеплішим у 1990 -  +8,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-