Більше 40% українців позичають гроші на лікування

Більше 40% українців позичають гроші на лікування

Укрінформ
Щоб оплатити лікування українці вимушені позичати гроші або продавати майно. До таких дій за минулий рік вдавалися 43% українців, які були госпіталізовані в медичні заклади.

Про це йдеться у дослідженні «Індекс Здоров'я. Україна - 2016».

"За даними всеукраїнського опитування, проведеного в рамках дослідження «Індекс Здоров'я. Україна - 2016», 43% госпіталізованих за останній рік громадян змушені були позичати чи продавати майно, щоб покрити витрати на лікування. При цьому середня сума коштів, яку довелося позичати, склала 4865 грн", - йдеться у повідомленні.

 Серед тих респондентів, які були госпіталізовані протягом минулого року, 25% неофіційно платили безпосередньо лікарю або іншому медичному персоналу (в середньому -  1860 грн), 37% платили у благодійний фонд лікувального закладу (в середньому 181 грн), 27% платили в касу лікувального закладу згідно з офіційними цінами закладу (в середньому - 1951 грн). Лише 11% вказали, що не мали витрат «з кишені».

Крім того, українці витрачають чимало грошей  і на амбулаторне лікування. При цьому, серед тих опитаних респондентів, які за останні 12 місяців все ж таки мали витрати на медичну допомогу чи ліки у зв'язку зі зверненням до лікаря, 64% тих, хто потребував амбулаторної допомоги, було складно знайти потрібні кошти. Кожен третій з них, щоб покрити вартість амбулаторного лікування, змушений був позичати у родичів чи друзів, у банківській установі або продавати коштовності і майно.

Середня сума коштів, позичених на амбулаторне лікування, склала 1937 грн. При цьому найбільшу суму позичали жителі міста Києва - 7800 грн. Середній розмір витрат «з кишені» пацієнта за консультацію лікаря склав 472 грн.

За даними опитування, 39% громадян за останні 12 місяців хворіли, але не відвідали лікаря через брак коштів.

Дослідження було проведене Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з Фондом «Соціальні індикатори» завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» з серпня 2015 року по серпень 2016 року. Польовий етап дослідження тривав з 16 травня по 30 червня 2016 року.В результаті польового етапу було зібрано 10224 опитувальники, й опитано принаймні 400 респондентів у кожній області. У Донецькій та Луганській областях дослідженням охоплені лише території, підконтрольні уряду України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-