Мовний закон має використовувати російську в українських інтересах - Фесенко

Мовний закон має використовувати російську в українських інтересах - Фесенко

Укрінформ
Закону про державний статус української мови бракує гнучкості. Він має враховувати специфіку Донбасу і російську мову використовувати в українських інтересах. 

Таке переконання висловив голова правління  Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко у четвер під час круглого столу в Укрінформі.

"Щодо закону про державний статус української мови. Для Донбасу, для сходу дійсно потрібно використовувати російську мову в українських інтересах. Але якщо (в дебатах - Ред.) ти щось кажеш про необхідність використання російської мови навіть в українських інтересах - відразу ярлик, що ти запроданець, працюєш на Росію і так далі. На жаль, тут дискусії не виходить. І моя пропозиція, зокрема, представникам організацій, які працюють на Донеччину, на Луганщину, пов'язаних з людьми, які виїхали з тих регіонів: можливо, є сенс зустрітися з ініціаторами цього законопроекту. І пояснити їм, що потрібна гнучкість, пояснити особливість роботи на Донбасі", - сказав Фесенко.

Він додав, що, на його переконання, закон про державний статус української мови треба приймати обов'язково, але при цьому паралельно - і це стосується нашої європейської інтеграції - має бути закон про статус мов національних меншин.

Як зазначив головний редактор порталу "Остров", представник Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш, проект закону про мову "фактично вводить заборону на російську мову в Україні".

 "Це може бути колосальна проблема. На "Острові", орієнтованому на Донбас, україномовні тексти читають в три рази менше. Відповідно, якщо у людей не буде можливості читати російською мовою, вони підуть і будуть читати російські ЗМІ. А їх уже залякують, що в Україні російську мову забороняють. Якщо цей законопроект буде прийнятий, то це буде вже не просто інформаційна проблема, а проблема національної безпеки, тому що люди будуть передані повністю під вплив країни-агресора ", - вважає Гармаш.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти про мову. Два з них, зареєстровані 19 січня, зокрема, передбачають нові вимоги до мови ЗМІ, книговидання, кінематографу та реклами. 19 грудня 2016 року було зареєстровано ще один законопроект, який регулює мовне питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-