Нищук вважає, що подвиг Героїв Крут надихає воїнів на Донбасі

Нищук вважає, що подвиг Героїв Крут надихає воїнів на Донбасі

Укрінформ
Міністр культури України Євген Нищук переконаний, що подвиг Героїв Крут надихає воїнів на сході України.

Про це він заявив під час вшанування пам'яті Героїв Крут на Лук'янівському цвинтарі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми дивуємося, звідки береться та сила, що змушує наших хлопців захищати Україну на Сході. Яка сила змушувала українців бігти під кулі снайперів на Майдані? А саме від цих Героїв Крут, які на 4 дні затримали входження сюди більшовиків», - сказав Нищук. 

За його словами, саме на такій історії ми маємо виховувати наступні покоління молодих українців. 

Голова ОУН Богдан Червак, у свою чергу, наголосив, що пам'ять про загиблих під Крутами надихає на перемогу. 

«Сьогоднішня дата дуже важлива. Вона надихає нас на перемогу і говорить про те, що поразки бути не може. Бо поразка - це смерть для українського народу. Ці хлопці поклали свої голови за українську державу. Вони не дочекалися її незалежності, але ми маємо змогу жити в незалежній державі»,  - сказав він.  

Учасники заходу, серед яких були присутні родичі Героїв Крут, учасники АТО, представники українських церков та громадських організацій, поклали квіти на могилу двох бійців Володимира Шульгина і Володимира Наумовича. У момент розстрілу вони обнялися і їх тіла так і застигли, в такому вигляді їх  ексгумували під Крутами та поховали у Києві. 

«Могила унікальна тим, що це єдине реальне поховання учасників бою під Крутами у місті Києві. Хлопці настільки змерзлися разом, що їх неможливо було роз'єднати, тому родина Наумовича забрала до поховання і тіло Шульгіна. Згодом їх перенесли на територію Лук'янівського цвинтаря, щоб радянська влада не сплюндрувала могили українських воїнів. Бо це широко практикувалося у більшовиків», - розповів начальник відділу обліку і збереження пам'яті Національного інституту пам'яті Павло Подобєд.

Як відомо, 29 січня 1918 року українські курсанти, студенти та гімназисти полягли на залізничній станції Крути неподалік від села Пам'ятне у зіткненні з армією більшовиків. Українські герої протистояли у бою з більшовиками протягом майже п'яти годин, не дивлячись на те, що кількість курсантів та "Вільного козацтва" була в десять разів меншою від складу більшовицької армії під командуванням есерівця Михайла Муравйова. 

В історичному зіткненні українці знищили понад 300 агресорів. Втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70-100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них - 37-39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-