29 січня: народний календар і астровісник

29 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Петра Вериги; відчуйте себе… ні, не мером, а боксером! 

Церковний календар цей день пов’язує з Поклонінням чесним оковам апостола Петра. Оскільки кайдани в перекладі на грецьку означають вериги, то в народі цей день йменують Петром Веригою. З ним не пов’язані будь-які обряди, хіба що остерігалися прати білизну. Вважалося, що «на Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги».

Саме ця обставина змушувала селян, особливо лісової зони, прискорювати заготівлю деревини для житла та звільнення лісових ділянок під просіки – майбутні земельні ділянки. Адже було у наших предків правило: вирубку лісів проводити не будь-коли, а лише взимку, «як дерево спить». Вважалося, що рубати живого друга, коли починається сокорух, – великий гріх. Найкраще, на їхню думку, робити це «в період спокою» – з січня і до середини березня, «бо дереву в цей час не болить». І хоч лісу в ті далекі часи не бракувало, селяни дуже бережно ставилися до нього. Щоправда, у середині ХVІІ століття, коли Волинь і Полісся були повністю колонізовані Польщею, розпочалося хижацьке винищення лісу. Шляхта, за безцінь використовуючи дешеву робочу силу, масово вивозила найкращі породи вікових дерев. Ліс сплавляли річками до Гданьська, а звідти перепродували у Західну Європу. За півтора століття було винищено до 60 відсотків усіх лісів. У окремих місцях ровенсько-житмирського кряжу розпочалася руйнівна ерозія ґрунтів, виникали пилові бурі, що спричиняли утворення піщаних дюн, сліди яких збереглися і до нашого часу. З Петра Вериги чекали відлиги.

Іменинник сьогодні Петро.

Сьогодні третій місячний день. Місяць у Водолії та Рибах, символ дня – леопард. Пречудовий день! День енергетичної активності, фізичної та духовної міці, екстріму. Гарний час для занять бойовими мистецтвами, фізичних навантажень, очищення астрального тіла. Сходіть до спортзалу, одягніть боксерські рукавички та добряче відлупцюйте грушу. Дорогою назад зазирніть до сауни; потім дозвольте собі поласувати смачними м’ясними стравами - соковитий біфштекс буде саме враз. І головне: як кажуть зорі, це час божественної любові, тобто, коли любов земна зливається з небесною. Тож неодмінно відчуйте її!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році – 22,5 а найтеплішим у 2002 -  +9,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-