Годинник Судного дня: дві з половиною хвилини до Апокаліпсису

Годинник Судного дня: дві з половиною хвилини до Апокаліпсису

Аналітика
Укрінформ
Останнє переведення вперед стрілок "апокаліптичного годинника" відбулося уже нинішнього року. Є над чим замислитись

26 січня стрілки Годинника Судного дня, що вказують на загрозу глобальної катастрофи, переведені на 30 секунд уперед. Наразі вони показують 23:57:30.

Таке рішення було прийнято радою директорів журналу Bulletin of Atomic Scientists і оприлюднене у їхній доповіді.

Приводом для останнього переведення стрілок Годинника стали нещодавні заяви президента США Дональда Трампа, який закликав нарощувати ядерний потенціал своєї країни. На думку вчених, останні дії Трампа зробили й без того погану ситуацію з безпекою в світі ще гіршою. Крім того, як ідеться в доповіді, небезпеку ядерної катастрофи створюють також Росія і Північна Корея.

Годинник Судного дня з`явився у 1947 році, як проект співробітників журналу Bulletin of Atomic Scientists. Для створення «циферблата» вчені використали образи Апокаліпсису - опівніч і сучасну ідіому ядерного вибуху, тобто зворотний відлік до нуля. Рішення про те, чи переводити або залишити на місці хвилинну стрілку, приймається щорічно радою директорів журналу та за участі залучених експертів, в тому числі і 18 нобелівських лауреатів.

Спочатку стрілки Годинника відображали тільки загрозу ядерної війни. З 2007 року співробітники Bulletin of Atomic Scientists також стали враховувати зміни клімату та технологічні досягнення, які потенційно можуть привести до глобальної катастрофи.

Попередньо, у 1947 році, Годинник був виставлений на 23:53, адже почалася Холодна війна, і вчені, небезпідставно, боялися за долю людства. Вже через два роки, після випробувань Радянським Союзом ядерної бомби, стрілки пересунули на 4 хвилини ближче до опівночі. Однак, ще більш небезпечна ситуація була зафіксована в 1953 році, коли СРСР та США провели випробування своїх водневих бомб, Годинник Судного дня тоді показував 23:58. Ближче до часу глобальної катастрофи стрілки ніколи не підходили.

Загалом, за сімдесят років існування Годинника, його стрілки пересували 22 рази. На щастя, в історії хронометра були й більш світлі часи. Як правило, вони були пов'язані із забороною використання ядерної зброї. Так у 1963 та у 1972 Годинник показував 23:48. Але «найбезпечніше» значення - 17 хвилин до опівночі, було лише у 1991 році, після підписання між СРСР і США договору про скорочення стратегічних наступальних потенціалів. Відтоді стрілки пересувають тільки вперед.

Востаннє це сталося у 2015 році. Тоді головними причинами рішення перевести Годинник вчені назвали неефективну боротьбу з кліматичними змінами, а також модернізацію ядерної зброї по всьому світу й роздуті ядерні арсенали.

Цьогоріч стрілки пересунули вперед знову - з огляду на ядерну загрозу, а також на заяви Трампа щодо глобального потепління. А ще, чи не вперше, рада директорів журналу відзначила зростання націоналістичних настроїв у світі. Разом із тим, серед інших загроз, що вплинули на переведення стрілок, називаються сумніви з приводу майбутньої угоди про іранський атом, нові виклики кібербезпеки і зростання впливу фейкових новин.

Тож людству є над чим замислитись, є що виправляти. Як зазначалося в одній із доповідей журналу Bulletin of Atomic Scientists: «Ми можемо керувати нашими технологіями, або стати їх жертвами. Вибір за нами, а годинник цокає». Наразі у нас залишилось дві с половиною хвилини.

Світлана Карабань, за матеріалами ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-