"Корупційний" індекс: в українському Transparency прокоментували результати

Укрінформ
У світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2016 рік Україна отримала 29 балів із 100 можливих. Це на два бали більше, ніж у попередній рік, але недостатньо для країни, влада якої назвала боротьбу з корупцією головним пріоритетом.

Про це заявив на прес-конференції виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Число балів, які набрала Україна, - 29 балів, 131 місце - це надзвичайно низький показник. Україна входить в число країн, які найбільше страждають від корупції; в 50 країн, де корупція, її рівень, її поширення є надзвичайно впливовими на існування держави. Якщо взяти показники наших сусідів, то ми на одному рівні з Росією і Казахстаном. Інші країни, які так само набрали 29 балів, - це Іран та Непал", - сказав Ярослав Юрчишин, уточнивши при цьому, що ключовими у рейтингу є бали, а не місця, які міняються не лише від кількості балів, а й країн. Так, минулого року в індексі було 168 країн, цього року - 176.

Він додав, що наші західні сусіди поляки мають понад 60 балів у цьому рейтингу і займають 24 місце. І для того, щоб досягти рівня Польщі, нам з такими темпами боротьби з корупцією доведеться працювати мінімум 20 років. Якщо ж порівнювати з лідерами рейтингу - такими, як Данія і Фінляндія, - то для досягнення їхнього рівня нам потрібно 35-40 років. Країну з таким рівнем корупції навряд чи готові будуть бачити в Євросоюзі, де найнижчий показник у Болгарії, яка має 44 бали.

Щодо позитиву, зазначив він, то насправді динаміка боротьби з корупцією в Україні в розрізі років стримано позитивна. Україна на цей рік показала приріст у два бали, що вище, ніж середньостатистична цифра по кількості країн. В 2013 році порівняно з 2012 була втрата одного балу, наступні два роки був приріст по одному балу.

За словами Юрчишина, переважна більшість експертів, як міжнародних, так і українських, наголошують на тому, що приблизно на 10% зменшилась залученість топ-чиновників і чиновників до корупційних дій. Вони відзначають покращення ситуації в правоохоронній і силовій сферах. Так, зараз лише 3% населення України стикалися з фактами корупції на дорогах, що суттєво нижче, ніж було, коли патрульна служба була лідером по корумпованості. Також експерти позитивно відзначають включеність громадськості у прийняття рішень, моніторинги влади та формування антикорупційних нових органів.

В той же час зміни в армії, силовому блоці не є суттєвими. "Тобто ми ще не можемо говорити, що у нас відкриті ті дані, які можуть бути відкриті за стандартами НАТО. В таких країнах, як Пакистан, Палестина, де теж триває війна, відкриття даних набагато ширше, ніж у нас. І де ніхто не задумується про те, що кількість службовців, які очікують житла, і процес надання цього житла мають бути засекречені", - підкреслив виконавчий директор TI Ukraine.

Щодо негативів, поінформував Юрчишин, то головне, що відзначають і експерти, і український та міжнародний бізнес, - це відсутність верховенства права. "Переважна більшість респондентів наголошують, що відстояти в Україні чесно свої права мало можливо. Судова реформа дійде до первинної ланки, з якою мають стосунок люди, за кращими розрахунками через три роки, за найгіршими - за сім років", - сказав він.

Юрчишин також уточнив, що Індекс сприйняття корупції - зібраний, він складається з 13 рейтингів. Опитування ведуть експерти, залучені такими інституціями, як Світовий економічний форум в Давосі, видання The Economict тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-