У МОЗ запевнили, що лікарні через створення госпітальних округів не закриють

У МОЗ запевнили, що лікарні через створення госпітальних округів не закриють

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я контролює дотримання методології створення госпітальних округів, а громади самостійно визначають кількісний і якісний склад медзакладів в госпітальному окрузі.

Про це йдеться у відповіді заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка на звернення громадян щодо можливого закриття лікарень, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«Хочу звернути увагу, що межі госпітального округу та адміністративно-територіального округу - це різні речі, і міністерству не принципово, де місцева влада визначить центри. Головне - повинна бути така структура лікарень, яка забезпечує доступність кожної людини до якісної медичної послуги. Якщо виникають питання щодо прикріплення територій до тієї чи іншої лікарні - це виключно компетенція місцевої влади», - заявив Ковтонюк.

У міністерстві зазначили, що чутки про закриття лікарень не відповідають дійсності, адже законодавством це заборонено. Ідея госпітальних округів полягає у плануванні розвитку лікарень. Водночас місцева влада має брати на себе відповідальність, роз’яснювати людям необхідність перепрофілювання неефективних медзакладів або відділень у них на заклади соціального догляду, реабілітаційні центри тощо.

«До міністерства та Кабінету міністрів почали надходити листи, у яких депутати різних рівнів скаржаться на «поганий» розподіл територій в рамках госпітальних округів. Це свідчить про бажання місцевої влади перекласти відповідальність за відсутність діалогу всередині громад на центральні органи влади. МОЗ України вкотре наголошує – господарювання та ухвалення рішень зараз належить до компетенції громад. Ми знаємо, що цей процес буде болючим, але Україна повинна пройти шлях від адміністративно-командної форми правління, коли з центру вказували де і що будувати, до демократичної, коли місцева влада братиме на себе відповідальність за комфорт життя своєї громади», – зазначив Ковтонюк.

Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України підготували листи на ім’я мерів міст, голів ОДА, райрад та облрад з роз’ясненнями щодо сфери відповідальності органів місцевої влади на етапі формування госпітальних округів.

На сьогоднішній день в центральні органи влади подано на погодження наступний перелік госпітальних округів:

м. Київ - 1 округ

Київська область – 4 округи

Кіровоградська обл. – 4 округи

Миколаївська обл. – 4 округи

Полтавська обл. – 4 округи

Вінницька обл. – 3 округи

Дніпропетровська обл. – 5 округів

Житомирська обл. – 4 округи

Запорізька обл. – 5 округів

Одеська обл. – 5 округів

Рівненська обл.– 3 округи

Хмельницька обл.– 3 округи

Черкаська обл.– 4 округи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-