Мін'юст і НАЗК мають домовитись про порядок перевірки е-декларацій - Касько

Мін'юст і НАЗК мають домовитись про порядок перевірки е-декларацій - Касько

Укрінформ
НАЗК та Мін'юст два місяці не можуть узгодити між собою механізм перевірки електронних декларації високопосадовців, і це у той час, коли понад дві третини населення України не бачать реальної боротьби з корупцією в країні.

Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько.

"За нещодавніми опитуваннями, які проводила глобальна Transparency International, 72% людей в Україні заявили, що останні чотири роки рівень корупції в державі не спадає, а 86% українців вважають, що боротьба з корупцією наразі відбувається "погано" чи "дуже погано", тобто не бачать реальної боротьби з нею. Але українські топ-посадовці стверджують, що протидія корупції в державі є успішною. І в цьому є очевидний дисонанс", – сказав Віталій Касько.

Він додав, що чудово пам’ятає, як НАЗК не давали працювати, зокрема, перешкоджали введенню в дію системи електронного декларування. І тільки завдяки громадськості, ЗМІ, окремим членам НАЗК та іноземним партнерам цей спротив вдалося подолати.

"Однак, хоч величезна робота була зроблена, все суспільство нині чекає, коли вже розпочнеться сама перевірка електронних декларацій. Але вже понад два місяці голова НАЗК та міністр юстиції не можуть між собою узгодити механізм перевірки статків високопосадовців. Люди чекають, коли почнеться робота. Це вкотре підтверджує те, що другою найбільшою проблемою України після корупції є бюрократія", – каже Віталій Касько.

На його переконання, два державних органи не можуть на своєму рівні погодити елементарні речі.

"Слід ще раз зібратись і дійти спільної думки. Тут, можливо, потрібен медіатор, аби розв’язати цей конфлікт. Є, наприклад, підрозділ ПРООН, які допомагав запровадити е-декларування, є окремий проект ЄС, який може надати експертну допомогу. Вони можуть вказати, що відповідає світовим стандартам, а що слід виправити. Може, тоді НАЗК і Мін'юст нарешті зроблять те, чого від них очікує суспільство", – зазначив Касько.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-