21 січня: народний календар і астровісник

21 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні міжнародний день обіймів, а ще Омеляна і «Пів-Івана»  

Сьогодні в світі відзначають День обіймів. Свято виникло в США в одному з невеличких містечок штату Мічиган. Історія не вберегла ні імені засновника, ні його професії, ні віку. Чи був то мужній чолов’яга, нащадок французьких єзуїтів – перших європейських поселенців у тих суворих, але надзвичайно красивих краях, чи гордовита пані індіанської крові, а може, дитя? Втім, ідея сподобалася і швидко поширилася світом. Найбільш популярною вона стала серед студентства, адже що може бути ліпшим за дружні обійми? Дехто стверджує, що доброзичливі дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують у крові рівень гемоглобіну, а також інших гормонів. Тобто, цілковитий позитив. До того ж, цього дня вам не треба дарувати подарунки, сувеніри та різні сердечка (почекайте до св. Валентина).

В Україні у давнину цього дня святкували Омеляна і «Пів-Івана». Переважно літні жінки ходили від хати до хати, а потім збиралися в одній з осель за святковий стіл. Увечері годилося внести до хати мички й прядки, приповідуючи: «Тік і притік починок приволік» - себто можна братися за роботу. Цього дня примічали: «Який Омелько, таке й літенько».

З іменинами вітайте Омеляна, Георгія і Григорія.

Сьогодні 23 місячний день. Місяць продовжує спадати, він у Скорпіоні. Жодних нових справ! Час «залягти на дно». Уявіть себе велетенським підводним човном, головна мета якого на дану мить аби його не запеленгувала ворожа сторона. День, коли можуть оголитися такі не надто приємні речі, як ревнощі та заздрощі. Тож обережно уникайте спокус, так само, як ви обережно об’їздите вибоїни на вулицях рідного міста/села, або обходите калюжі та бруд на вулиці. Місяць перебуває у четвертій місячній фазі, яка завершується новим місяцем – це час певної м’якості, пасивності, навіть апатії. Тому найліпшим буде відпочинок: похід у театр, перегляд гарного кінофільму, читання, слухання класичної музики.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 році – 28,1, а найтеплішим у 2007 -  +9,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-