20 січня: народний календар і астровісник

20 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Іоанна Предтечі; ставте могорич і радійте завершенню робочого тижня

Наступного дня після Водохреща українці вшановували пам’ять Іоанна Предтечі – того, хто, власне, й хрестив у водах Йордану Ісуса Христа. У цей день виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на шматочки, годували тварин. Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я було відповідне: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», або «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святі дні. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохрещ по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорич – за те, «що справно воду носили», що, як правило, відбувалося у шинку або корчмі. Варто зауважити, що на початку шинок був своєрідним  культурницьким осередком, де збиралися і чоловіки, і жінки, а лише згодом сумнівним місцем, де спивалося чимало українських селян, котрі марно намагалися втопити у самогоні всі свої неврози.

Іменинники сьогодні Валентина, Меланія, Кіра, Єфрем, Опанас.

Сьогодні 22 місячний день. Місяць у Скорпіоні. Чудовий день для осмислення життєвого досвіду, логічних висновків та побудови планів на майбутнє. Розумова діяльність цього дня подібна до всепроникаючого лазера, отже концентруйтеся на найголовнішому, відкидайте все несуттєве і другорядне. Відділяйте чисте важке зерно від полови, праведне від грішного. Спілкування з колегами буде плідним і конструктивним. Хірургічні операції цього дня будуть вдалими, рани швидко заживатимуть. Планета дня – таємнича і загадкова Венера – отже, ви маєте бути самим утіленням чарівності та вишуканості. Особливо ввечері.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 та 2006 роках: - 26,5, а найтеплішим у 1952 – + 6,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-