Ціни на продукти: прогулянка на волі

6742
Ukrinform
Січень. Ціни ростуть. А здавалося б, експеримент з відсутністю державного регулювання цін мав закінчитися...

Ціни зростають. І не обов’язково зазирати у статистичні дані, щоб це побачити – співробітники Укрінформу щодня це відчувають на собі. Поїздка у приміській маршрутці в одну сторону «село Гнатівка (Києво-Святошинський р-н) - Київ» замість 10 гривень від вівторка, 17 січня, коштує 14 гривень, за улюблену каву у переході до метро «Театральна» треба віддати на 2 гривні більше – 19 гривень, і те ж саме зі знаменитою київською перепічкою (напроти «ахметівського ЦУМу») до цієї ж кави: була 10 гривень – стала 12. А комплексний обід в сучасній їдальні «Олів’є» піднявся аж на 9 гривень – із 40-ка до 49-ти. Там 2 гривні, там 5, там 7… Йдеться про буденне, від чого не відмовишся.

Повідомлення для пасажирів у маршрутках

Здається, що пару гривень на щось окреме – не так вже й багато, але в комплексі це виливається в солідну суму. І замість того, щоб сходити у кіно, на ковзанку, купити новий одяг чи відкласти гроші на подорож, ми витрачаємося на харчування. Так і виходить, що українці витрачають на їжу найбільше з усіх в Європі – більше половини сімейного бюджету – 54%. Водночас як частка витрат на продукти харчування в країнах із забезпеченим населенням і високим рівнем життя (Люксембург, Великобританія, Швейцарія, Данія, Норвегія, Німеччина тощо) як правило, становить 10-15% від витрат сімей.  

Ціни досі на волі

Що ж відбувається: адже експеримент «відпущені ціни» на «регульовані продукти», який розпочався у жовтні, нібито мав тривати до початку січня? Це ми так думали, а виявляється, уважніше треба було читати - він іще не закінчився. Про це повідомила у коментарі Укрінформу голова Державної регуляторної служби  Ксенія Ляпіна. «В Постанові  КМУ від 22.09.16  №656  не встановлено терміну закінчення пілотного проекту. МЕРТу (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України) до 31.01.17 має подати інформацію про результати пілотного проекту та пропозиції щодо вдосконалення держрегулювання цін. Оскільки кінечний термін не встановлено, постанова продовжує діяти. Тому регулювати ціни не треба. Повернення до попередніх цін економічно не обгрунтоване, але значущого зростання цін на товари, які раніше регулювались, не відбулось», - переконує Ксенія Ляпіна.

+40% на яйця – чому?

То що ми отримали в результаті відпущених на свободу цін? Для початку, нагадаємо список основних продовольчих товарів, на які поширювалося державне регулювання: борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметана, масло вершкове, олія соняшникова, яйця курячі та дитяче харчування.

За інформацією Держстату, за період з 20 вересня по 20 грудня найбільше зросли в ціні курячі яйця та молочні продукти:

яйця – на 40% (з 12,71 грн до 20,66 грн за десяток)

масло – на 27% (з 104, 82 грн до 133, 83 грн за 1 кг (72% жирності)

сметана – на 25% (з 31,12 грн до 38,95 грн за 1 л (15% жирності)

житньо-пшеничний хліб – на 23% (з 8,61 грн до 10,60 грн за 1 кг).

варені ковбаси – на 21% (з 52 грн до 60,41 грн за 1 кг).

молоко – на 17% (з 12,96 грн до 15,27 грн за 1 л (2,5% жирності).

Пересічні українці добре відчули, як експеримент ударив по кишенях. Але заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова вважає, що це не так: «Станом на сьогодні, можемо стверджувати, що негативного впливу від відміни державного регулювання цін ми не отримали», - зазначила заступник міністра. Вона додала, що значним було підвищення цін лише на молочну групу, але це сезонний фактор, а в цілому продовольчий кошик здорожчав на 9,5%, водночас як загальний рівень інфляції в країні на листопад склав 11,5%.

Але ж факт залишається фактом: ми стали платити більше. Про те, які фактори стали вирішальними у зростанні цін на основні продукти, Укрінформ запитав у глави асоціації постачальників роздрібних мереж Олексія Дорошенка.

Олексій Дорошенко

Дорошенко: «Найбільше росли ціни на ринках, де обмежена кількість виробників, наприклад, три компанії, які мають левову долю на ринку. А є й такі в Україні ринки, де взагалі одна компаніє диктує всім. І при всьому держава в особі уповноважених органів - Держпродспоживслужби та Антимонопольного комітету ніяк не впливає на цей процес. Наприклад, таке можна сказати про ринок яєць і курятини.

На молочну продукцію, – продовжує пан Олексій, –  приміром, вплинуло і те, що можна говорити про кращу якість. А ще фактор, який впливатиме на збільшення цін, – подвійне підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. На все, що пов’язано з хлібопекарською галуззю, цей фактор точне вплине».

Зазначимо, що поки істотна частина зарплати так і залишатиметься у тіні, навряд чи саме цей фактор сильно вплине на зростання цін.  

Найсвіжіші цифри і навіщо продовжувати експеримент?

У період новорічних свят ціни на продукти зазвичай скачуть угору. Відтак Укрінформ заглянув у дані Держстату, на скільки ж змінилися ціни на основні споживчі товари за період з 29 грудня 2016 по 10 січня 2017, поки експеримент все ще триває. Як і очікувалося, продукти подорожчали, але не набагато, максимально додала в ціні гречка – всього 1,8%, а свинина і взагалі подешевшала на 0,5%:

  • Борошно 8,76 грн – 8,78 грн (0,3%)
  • Хліб пшеничний 10,83 грн – 10,85 грн (0,2%)
  • Макаронні вироби 9,57 грн – 9,66 грн (0,9%)
  • Рис 16,31 грн – 16,56 грн (1,5%)
  • Гречка 28,37 грн – 28,87 грн (1,8%)
  • Цукор 14,82 грн – 14,92 грн (0,7%)
  • Яловичина 86,76 грн – 88,08 грн (1,5%)
  • Свинина 72,79 грн – 72,39 грн (-0,5%)
  • М’ясо птиці 42,04 грн – 42,02 грн (0%)
  • Ковбасні вироби варені 60,75 грн – 60,87 грн (0,2%)
  • Молоко 15,35 грн – 15,40 грн (0,3%)
  • Сир 81,21 грн – 81,70 грн (0,6%)
  • Сметана 39,35 грн – 39,54 грн (0,5%)
  • Масло вершкове 134,77 грн – 135,83 грн (0,8%)
  • Олія соняшникова 32,08 грн – 32,38 грн (0,9%)
  • Яйця курячі 20,95 грн – 20,95 грн (0%)

Чи потрібно продовжувати експеримент, коли ціни продовжують зростати? Глава асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що це робити варто: «Якщо ми прибираємо регулювання ціноутворення, то даємо бізнесу розвиватися за рахунок збільшення доходів. Та чи доречно це в момент найбільшого падіння купівельної спроможності і доходів населення? Тому продовженням експерименту (якщо воно буде) ми ніби говоримо виробникам: встановлюючи ціну, будьте соціально відповідальними, бо якщо цього не буде, то держава знову повернеться до цінового регулювання».

… А  у Європі такої проблеми з цінами як у нас немає. І в багатьох випадках – у Польщі, Чехії, Угорщині – продукти дешевші, ніж в Україні.  Ціна там визначається здоровим ринковим середовищем, де нема того ж «корупційного» податку, а щоб ціни не росли, активно працюють антимонопольні та антикорупційні установи.

Юлія Горбань, Київ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-