18 січня: народний календар і астровісник

18 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Голодна кутя, Голодний Святвечір; проганяйте кутю і ловіть удачу

Сьогодні готують третю й останню кутю Різдвяно-новорічних свят. Називається вона «Голодною» від того, що з цієї пори й до наступного дня, доки не освятять воду в річці, люди говіли, себто не їли. З Голодною кутею пов’язані цікаві обрядодії «закликання морозу». Адже водохресні холоди були в давнину найміцнішими. Перед тим як сісти за вечерю, господар брав ложку куті, підходив до вікна (іноді прочиняв кватирку) і тричі казав: «Морозе, морозе, йди до нас куті їсти!» Після паузи знову звертався: «Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю!»

Іншим видовищним дійством цього вечора було «проганяння куті». Парубки брали макогони, виходили на вулицю і стукали ним у ворота й тини, вигукуючи: «Геть, кутя, з покутя, а ти, узвар, іди на базар!» Дехто і взагалі – просто розбивав об ворота горщика, в якому варилася кутя. У кого були рушниці (здебільшого козаки) – тричі стріляли (нині, мабуть, гранати кидатимуть). «Як на Голодний вечір дуже темно, то вродиться гречка», - казали наші пращури.

Іменинники сьогодні Іван, Опанас і Юхим.

Сьогодні 20 місячний день, Місяць спадає, він у Терезах. Середа – день Меркурія, вісника богів. Удача буде на відстані простягнутої руки. Тож мерщій хапайте її, але дивіться, не обпечіться! Закінчуйте розпочате. Спокійно, виважено, впевнено. Точнісінько, як кінець потужної симфонії під орудою геніального диригента, де кожний інструмент оркестру слугує одній цілі – створенню гармонії, бездоганному звучанню. Суха партитура – чорні карлючки на білому папері втілюються в дивовижну музику. Непоганий день для ділового співробітництва, базованого на взаєморозумінні, відсутності суперечностей. Але, можливо, важкувато буде ухвалити остаточне рішення. Залиште на потім – відсторонення піде на користь. Ідеальний день для різноманітних практик, направлених на очищення і тренування сили духу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році – 22,8, а найтеплішим у 2007 -  +9,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-