16 січня: народний календар і астровісник

16 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Гордія; нічим не гордись, сьогодні є – завтра катма

Церква вшановує нині пророка Малахію та мученика Гордія. Гордій загинув мученицькою смертю в Кесарії Каппадокійській в 320 році. Він сповідував християнство та відкрито виступав на захист одновірців. Селяни цього дня переймалися вже не курми, а коровами (тотем пана Ляшка). Вони вірили, що відьми, повертаючись зі своїх нічних гульбищ, неодмінно залітають до хліву і доять корів. Можуть забрати в корови все молоко, а то й убити годувальницю. Тому обкурювали приміщення з худобою різними травами, а також розвішували різні обереги. Біля воріт прив’язували недогарок свічки, та зверталися до домовика: «Дідо домовику, дай моїй корівоньці води, напої її та нагодуй. Біжи молочко білесеньке по жилочках, у самеє вим’ячко, з вим’ячка у дійницю, звідти по глечиках, та на товсту сметанку…» Ось таке давнє примовляння. З Гордієм був пов’язаний ще наступний звичай – цього дня було суворо заборонено хвалитися: ані здоров’ям, ані статками, ані дітьми, ані роботою, взагалі – нічим. Боялися зурочити. Казали: «Сатана гордився – з неба звалився». Білі хмари цього дня віщували хуртовину.

Іменинники сьогодні Гордій, Опанас, Анастасія

Сьогодні 18 та 19 місячні дні. Місяць спадає, продовжуючи залишатись у Діві. Символ дня Павук, який те й знає, що плете сіті. Час позбуватися всього непотрібного і зайвого, звільняючи місце для нового і потрібного. Будьте обережними з новими ідеями, знайомствами, словами, вчинками. Кожна ситуація, яка виникатиме цього дня буде своєрідним випробуванням. Не варто переїдати, нервувати, надмірні емоції будуть зайвими. Для бізнесу день важкуватий. Перша половина буде нейтральною. Ретельно перевіряйте інформацію. Чудовий день для реорганізації, заміни старої техніки на нову, а також розробки стратегії розвитку підприємства чи організації, конструктивної критики, пошуку шляхів вирішення виробничих проблем, поліпшення результатів праці.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році мінус 24,3, а найтеплішим у 1989 -  +7,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-