У Лутковської кажуть, що знайшли в Мукачевому психіатрів-садистів

У Лутковської кажуть, що знайшли в Мукачевому психіатрів-садистів

Укрінформ
Моніторингова група під час повторного відвідання Мукачівського психоневрологічного інтернату виявила там суттєві порушення прав підопічних.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"В інтернаті на сьогодні проживають 98 жінок і 19 чоловіків, 50 із них визнані судом недієздатними. Як засвідчив повторний візит, більшість грубих порушень, виявлених під час попередніх візитів, усунуті не були", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, члени моніторингової групи встановили факт незаконного застосування ізоляції до осіб з психічними розладами – у підвальній кімнаті з металевою решіткою на дверях були виявлені 4 особи. Це можна кваліфікувати як жорстоке, нелюдське або таке, що принижує людську гідність, поводження. 

Як розповіли підопічні під час приватного опитування, це звичайна практика в інтернаті, коли за неналежну поведінку або за непослух їх відправляють до підвалу. До речі, кілька років тому, саме в цьому інтернаті монітори виявили незаконно встановлену саморобну металеву клітку, в якій утримувалася жінка.

Моніторингову групу вразив той факт, що персонал за розпорядженням лікаря-психіатра забороняє підопічним перебувати у власних кімнатах або лягати на ліжка в денний час, тому цілими днями люди просто сидять чи ходять коридорами.

"Під час спілкування абсолютно всі підопічні інтернату скаржилися на те, що після сніданку їх виганяють на весь день в коридор або ж у зал дивитись телевізор, забороняють знаходитись в кімнатах або лежати на своїх ліжках. Це жахливо, коли літні люди, їх більше половини, сидять залякані в коридорі і бояться зайти до кімнати. Адміністрація пояснила свої дії тим, що коли підопічні сплять вдень, то вночі заважають іншим", – зазначила працівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Анастасія Клюга.

Під час спілкування з підопічними моніторингова група з’ясувала, що у підсобному господарстві постійно проживають та працюють четверо підопічних інтернату, а до сільськогосподарських робіт залучаються навіть недієздатні особи, яким не рекомендована працетерапія. Водночас за відсутності рекомендацій МСЕК лікар призначає їм по 4-5 годин робіт. За важку роботу у господарстві згідно з документами підопічні отримують від 10 до 70 грн на місяць.

Керівництво інтернату не змогло також пояснити, як недієздатні підопічні інтернату, які мають опікуна, всупереч закону підписують офіційні документи (відомості) на отримання соціальної допомоги (адже жодного правочину такі особи вчиняти не можуть, оскільки не мають необхідного обсягу цивільної дієздатності).

Підопічні скаржилися і на погану їжу та на те, що змушені купувати продукти харчування за власні кошти. Також за свої гроші вони купують засоби особистої гігієни – туалетний папір та мило, при тому, що на складі ці засоби були в наявності.

Моніторингова група виявила також суттєві проблеми у наданні належної медичної допомоги підопічним та їхній реабілітації. Особливе занепокоєння викликає проблема, коли за наявності лікаря в установі впродовж багатьох років підопічним не змінюють і не корегують схеми лікування з урахуванням стану здоров’я. Деякі з них приймають одні й ті ж нейролептики по 10-13 років без зміни дозування.

Індивідуальні програми реабілітації для підопічних інтернату ведуться формально. Самі програми, які мають оновлюватись кожні два роки, не змінювалися з 2010 року, що свідчить про ставлення до таких підопічних як до безнадійних.

Також були виявлені проблеми, що потребують особливої уваги відповідних державних органів. Наприклад, у зв’язку з хворобою згідно з наданою довідкою директор установи вже тривалий час не виконує свої функціональні обов’язки, весь час перебуває або на лікарняному, або у відпустці.

В установі відсутні стенди з контактною інформацією державних інстанцій, до яких підопічні інтернату можуть звертатися для захисту своїх прав.

"Те, що ми побачили в Мукачівському психоневрологічному інтернаті, в європейських країнах прирівнюється до жорстокого поводження, яке межує з катуванням. Інтернат швидше нагадує режимний заклад, аніж соціально-медичну установу для постійного проживання людей з розладами психіки", – зазначив регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Закарпатській області Олег Григор’єв.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської, які будуть направлені до Генеральної прокуратури України, Міністерства соціальної політики України та Закарпатської облдержадміністрації, йдеться також у повідомленні.

До складу моніторингової групи входили працівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини і регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Закарпатській області. Група відвідала Мукачівській психоневрологічний інтернат повторно і без попередження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-