Обережно, ФОПи зачиняються

Обережно, ФОПи зачиняються

Укрінформ
Людей, як завжди, заздалегідь не попередили. Чому б на закриття «сплячих» ФОП не дати хоча б місяць?  

Погоня за тотальною сплатою єдиного соціального внеску стала для багатьох українців черговим бюрократичним кошмаром. Затверджуючи держбюджет на 2017 рік, законотворці скасували пункт, що передбачав можливість не сплачувати єдиний соцвнесок ФОПам (фізичним особам-підприємцям), які не отримують прибутку від своєї діяльності. З 1 січня вони мали на рівні з усіма сплачувати свій внесок - 704 грн. Через це, останніми днями по всій країні у реєстраційних центрах спостерігається масове паломництво тих, хто не погодився з логікою депутатів - працюєш чи ні, а плати. Як завжди, влада ні про що громадян заздалегідь не попередила. І що прикро, не дала часу для спокійного вирішення організаційних питань.

Хто тут крайній?

Намагання влади прищепити громадянам почуття відповідальності за своє пенсійне майбутнє обернулося для України давно не баченими чергами біля реєстраційних «віконець». Люди позбуваються своїх «сплячих» підприємницьких статусів, не розуміючи, за що вони мають платити.

Голова Спостережної ради Палати податкових консультантів Ольга Богданова відзначила, що лише в останній тиждень грудня 2016 закрились близько 10 тисяч підприємців. Усього ж їх в Україні зареєстровано близько 2 мільйонів.

Країною прокотилася хвиля обурення: «Кому заважали «сплячі «чепешники»?». Невже депутати серйозно думали, що зможуть поповнити державну казну, в тому числі, і за рахунок  людей, які мають підприємницький статус, але з різних причин не ведуть підприємницької діяльності? Наївні. Якщо ж держава просто вирішила провести чистку «чепешних» рядів від мертвого грузу недіючих ФОПів , то так би прямо й сказали.

«Персонально я оцінюю недобре цю ініціативу, тому що, звичайно, це дасть користь з точки зору наповнення бюджету, це плюс з точки зору оптимізації фізичних осіб — підприємців, тобто всі вони будуть працювати, тому що десь потрібно брати гроші, - прокоментував Евгеній Пронін, юрист, директор юридичної компанії «Пронін и партнери». – Але в Конституції України регламентований принцип свободи підприємницької діяльності і статус фізичної особи — підприємця не обов'язково повинен зобов'язувати фізичну особу — підприємця постійно працювати і до того ж працювати в прибуток». Тому що є бізнес, який не прив'язаний до щомісячного заробітку: є сезонний бізнес, є бізнес, який залежить від певної пори року, певних подій або певних людей. Тому не всі державні ініціативи в цьому питанні є позитивними. «Я вважаю, що якщо гарантовано Конституцією принцип свободи підприємницької діяльності, то це має бути свобода, а не обмеження», - зазначив юрист.

Міський голова Тернополя Сергій Надал в свою чергу відмітив важливу деталь. «Треба «подякувати» народним депутатам, які за це голосували у пакеті бюджетних законів. Але навіть, якщо такі закони і приймати, то вступати в дію вони повинні хоча б через місяці 3-4, для того щоб фізичні особи-підприємці мали можливість провести необхідні дії. За два дні по всій Україні такі процедури усі підприємці просто фізично не зроблять», – підкреслив тернопільський мер.

Зазначимо, що закон, який відмінив право не сплачувати ЄСВ «сплячим» ФОПам (реєстраційний номер №5368) був представлений Верховній Раді ще на початку листопада. Через півтора місяці, 21 грудня – проголосований та вже за тиждень 27 грудня, підписаний президентом. Навіть той приватний підприємець, хто вчасно зміг оцінити для себе наслідки нововведення та спрогнозувати його законодавче впровадження, не встиг би вирішити долю свого ФОПа, навіть попри те, що в Україні вже майже два роки діє спрощена схема закриття недіючих ФОПів.

Схема, нагадаємо, була введена в липні 2014 року спеціальним законом («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців…») і передбачає заявницький принцип ліквідації ФОП у разі його бездіяльності (графічне зображення схеми див. нижче).

«Держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП-у проводить держреєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати отримання від такої фізособи реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, без довідок органу доходів і зборів (22-ОПП та 3-ЄСВ)», - пояснили в ДФС.

Однак, навіть при наявності спрощених норм та новітніх інтернет-технологій, ліквідація застарілого статусу «чепешника» далеко не завжди проста справа. Інколи на це і місяці йдуть…

Серій Надал також розкритикував державну систему послуг iGov, яка була запущена 23 грудня на порталі державних послуг iGov і пропонувала функцію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця онлайн. «Станом на 29 грудня закрити ФОП на iGov було майже неможливо. Це вже перевірили на собі сотні тернопільських підприємців», - невтішно підсумував Сергій Надал.

Зазвичай, від бажаючих закритися «чепешників» реєстратори чи то по непорозумінню з місцевими органами ДФС, чи то про всяк випадок, вимагають проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного соціального внеску. Відповідно процедура закриття розтягується.

“Ще до того, як закон вступив в дію, ми спостерігали масове закриття ФОП. Ми продовжимо слідкувати за ситуацією, остаточну картину можна буде побачити лише через кілька місяців”, – каже Олексій Іванкін, засновник OpenDataBot (сервіс моніторінгу реєстраційних даних українських компаній з метою запобігання рейдерству – Авт.).

За даними цього сервісу найбільша кількість закритих ФОП спостерігається сьогодні в Київській області (1401). Далі йдуть Харків (1 368) та Дніпропетровськ (980), найменша активність - в Тернопільській (206) та Волинській (217) областях.

Пояснення може бути просте. З одного боку, більша кількість населення навколо промислових та фінансових центрів, відповідно, більша кількість зареєстрованих там ФОПів. Серед яких і більший відсоток непрацюючих ФОПів, адже в розвинутих регіонах можливостей працевлаштуватися значно більше. Тому люди часто полишають заняття підприємницької діяльністю, на відміну від регіонів, де подібна діяльність – єдина можливість для самозайнятості та забезпечення.

Оксана Поліщук, Київ

Перше фото: http://www.volynnews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-