6 січня: народний календар і астровісник

6 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Святвечір; дивіться під ноги, але пам’ятайте про небо

В українців сьогодні Святвечір, Багатий вечір, Багата кутя – одне з найурочистіших свят, яке споконвіків відзначають напередодні Різдва. У різних регіонах України були в цих звичаях деякі відмінності, але всюди зі Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар. Кутю традиційно виготовляли з пшеничного чи ячмінного зерна (на півдні – з рису). Кутя вважалася основною обрядовою їжею, тому з нею пов’язано чимало обрядодій. Цікаві передріздвяні обряди побутували в Карпатах і на Закарпатті. Крім куті, тут пекли спеціальний обрядовий хліб – «карачун», «красун», «хлібець». В одних місцевостях його виготовляли ввечері, в інших – у ніч перед Різдвом, супроводжуючи цікавими обрядодіями. Ось як святвечерювали гуцули: напередодні Багатої куті господар разом із сином (а коли не було сина, то з дружиною, котра надягала чоловічу шапку) тричі за сонцем обходили оселю, тримаючи в руках хліб, по ложці меду і куті, а також жаринки, ладан і свічку на тарілці. Потім заходили в стайню, робили на одвірках і між рогами тварин хрестики та проголошували заклинання. Міцно позамикавши двері, обсипали довкола маком «од відьом», а біля порога клали зубок часнику та сокиру «від вовків». Лише після цього заходили в хату з «колядником» – обрядовим снопом. Сівши за стіл, ґазда розпускав паска на штанях, щоб вівці легко окотилися. До речі, мешканці Карпат намагалися завести до світлиці ягнятко або телятко й нагодувати його.

З іменинами вітайте сьогодні Євгенію, Клавдію і Єрофея.

Сьогодні дев’ятий місячний день. Місяць у Тільці, планета – Венера. Поводьтеся скромно, пам’ятаючи, що «я» – остання літера алфавіту. «Яшка – окаяшка», - казав колись один монах, наш з вами сучасник, який не так давно був офіційно визнаний святим. Ніхто ніколи не бачив його ані бундючним та пихатим, ані сумним – завжди просвітленим і лагідним, хоч і прожив надзвичайно важке життя і мав таких «начальників», що наш нинішній прем’єр-міністр ангелом здасться! А ще це день тонких спокус, провокацій і оман. Але чистосердна людина зможе пройти повз них неушкодженою. Будьте уважними до деталей, дивіться під ноги, але пам’ятайте про небо.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 30,8, а найтеплішим у 1988 -  +9,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-