24 грудня: народний календар і астровісник

24 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Святвечір у католиків, у православних – Данила Стовпника і Никона Сухого; після важкого робочого тижня налаштовуємося на тишу і відпочинок.

Сьогодні Святвечір у католиків та у всіх інших християн, хто відзначатиме завтра Різдво Христове, а ще – Данила Стовпника і Никона Сухого Печерського. Никон народився і жив у далекому ХІ столітті і був ченцем. У 1096 році половці напали на Київ, розграбували Києво-Печерський монастир, а багатьох ченців взяли в полон. Потрапив у половецьку неволю і Никон. Багаті родичі хотіли його викупити, але того не хотів сам Никон. Казав: «Нема на те волі Божої. Коли треба буде, Господь Сам мене визволить». Половець, у якого Никон був у рабстві, людяністю не вирізнявся, до того ж його злило, що не може взяти за бранця викуп. Тому він поводився з в’язнем вкрай брутально, а насамкінець, аби той не втік, підрізав йому жили. Але через три дні після цього, Никон зник. Дивовижним чином він опинився в рідному монастирі в Києві під час літургії. Через деякий час, коли кияни примирилися з половцями, колишній хазяїн Никона приїхав до Києва, випадково зайшов у монастир і побачив свого раба. Він був настільки вражений, що увірував у Христа і сам став ченцем. А Никон ще за життя зажив слави чудотворця. Нетлінні мощі преподобного покояться нині в Ближніх печерах Київської лаври. Наші пращури казали: «Никон стоїть біля ікон», а ще вірили, що святий допомагає упокоїтись будь-якій душі та захищає від нечистої сили, яка в цей період особливо активна.

Іменинники цього дня - Адам, Данило, Лука і Леонтій.

Сьогодні 25 місячний день. Символ дня – черепаха, Місяць у Скорпіоні, а планета дня – Сатурн. Займайтеся творчою й інтелектуальною роботою, дослухайтеся до власної душі, але будьте обережні з емоціями – пам’ятайте, демони не десь – вони всередині нас. Цього дня варто знизити соціальну активність і не розпочинати нових справ. Сприятливий час для побутових клопотів, ремонту техніки, переставляння меблів. Також добре вибратися на дачу, побути на природі, помовчати, зайнятися йогою. Не варто переїдати і багато пити (будь-якої рідини). Усамітнення теж піде на користь. Колір дня – темно-синій. Сни віщі, але лише в тому випадку, коли вони світлі та гарні. Якщо ж наснилося щось зле, скажіть: «Куди ніч, туди й сон» і подивіться у вікно (плювати через ліве плече суворо заборонено!). Налаштовуйтесь на відпочинок.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 році: -25,6, а найтеплішим - +9,7 у 1995.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-