МОН встановило ліцензійне програмне забезпечення на 23 тис. комп’ютерів для шкіл

МОН встановило ліцензійне програмне забезпечення на 23 тис. комп’ютерів для шкіл

Укрінформ
Компанія «Microsoft Україна» встановила ліцензійне програмне забезпечення на 23 тис. комп’ютерів для українських шкіл із 90-відсотковою знижкою.

Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, повідомляє прес-служба Міністерства.

«Для нас було важливим, щоб до шкіл надійшли комп’ютери, повністю готові до використання в навчальному процесі, і ми могли ефективно використати надану нам допомогу з Китаю. Саме тому було прийнято відповідальне рішення – закупити ліцензійне програмне забезпечення для кожного з цих комп’ютерів. У 2012 році вже був прецедент, коли КНР передало комп’ютери і їх доставили до шкіл як залізо, без встановлення операційної системи. В результаті деякі школи взагалі не використовували обладнання», – сказала Гриневич.

Зазначається, що закупівля програмного забезпечення, а також послуги з його встановлення здійснювалися через систему «Прозоро». Загальна вартість програм разом із послугою встановлення склала 10 млн гривень, що еквівалентно близько 10% від орієнтовної ціни аналогічних програмних продуктів. Тобто, як наголосили в Міносвіти, державі встановлення програмного забезпечення на 1 комп’ютер обійшлося менше ніж в 435 гривень.

Згідно з інформацією, наданою МОН компанією ТОВ «Майкрософт Україна», ринкова вартість аналогічного програмного забезпечення складає орієнтовно: настільна операційна система Windows – 189 дол. США(легалізатор та оновлення до Windows Professional), пакет офісних програмних засобів Microsoft Office Professional – 69 дол. на один рік, антивірусне програмне забезпечення IntuneOpen – 6,6 дол. на один рік.

«Таким чином, реальна вартість 23 тис. пакетів програмного забезпечення в понад 16 разів більша за суму, яка в результаті була сплачена. І це без урахування послуги зі встановлення на кожен з комп’ютерів», - підкреслили у МОН.

Як відомо, у рамках Меморандуму з МОН та програми «Партнерство в навчанні» «Майкрософт Україна» розвиває ініціативу «Формуй майбутнє» (Shape the Future), яка є єдиним підходом Microsoft до надання підтримки освітнім установам для впровадження комплексної цифрової стратегії підключення, цільовою аудиторією якої є учні та учителі.

Знижка до 90% ринкової вартості надається, зокрема, за умови підписання національної угоди. Такі продукти не є у відкритому доступі та надаються виключно для освітніх програм. Такий підхід у взаємодії з Microsoft вже багато років здійснюється у сусідніх країнах, наприклад, Болгарії, Угорщині, Румунії та Грузії, а також в інших країнах, та довів свою економічну і академічну ефективність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-