Мінкультури засуджує напад на синагогу в Умані

Мінкультури засуджує напад на синагогу в Умані

Укрінформ
Міністерство культури України рішуче засудило здійснене в ніч на 21 грудня у місті Умані Черкаської області осквернення могильного комплексу цадика Нахмана.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті Міністерства.

"Цей зухвалий провокаційний ксенофобський вчинок був невипадково здійснений саме зараз, коли не тільки внутрішньоукраїнська ситуація не дає підстав для зародження чи тим більше прогресування тенденції щодо поглиблення антисемітських проявів, але й налагоджується небачений до цього часу рівень порозуміння та співпраці між Україною та Ізраїлем. Це стало цілком очевидно після того, як Єврейська держава продемонструвала найвищий рівень співпраці з  Україною у геополітичній площині, проголосувавши у листопаді поточного року разом з іншими 73 країнами світу за "Резолюції ООН щодо Криму та міста Севастополь", яка підтверджує територіальну цілісність і неподільність нашої держави", - зазначається у заяві.

У Мінкультури наголосили, що вчинення ксенофобського акту в Умані може бути розцінено як свідома провокація та одна зі спроб, спрямованих на підрив стратегічного партнерства між Українською та Єврейською державами.

Крім того, зазначається, що на території України століттями мирно співіснували представники різних конфесій та віросповідань. "Українські іудеї, як і українські християни та українські мусульмани, є невід’ємною складовою українського суспільства, чиї релігійні погляди підлягають такому ж гарантованому Конституцією держави захисту, як і будь-які інші права і свободи людини, задекларовані у загальновизнаних європейських та світових документах", - йдеться у документі.

У Мінкультури нагадали, що могила цадика Нахмана - засновника брацлавського хасидизму - є одним із відомих місць паломництва для іудейської спільноти не тільки України, але й усього світу.

"Аналізуючи вищезазначений прецедент, не можна виключити і в подальшому втручання деструктивних зовнішніх впливів та іноземних чинників, які намагатимуться дестабілізувати ситуацію у площині міжрелігійних взаємин та міжнаціональних комунікацій в Україні", - зазначається у повідомленні.

Міністерство культури України "категорично засуджує будь-які прояви релігійної та національної нетерпимості" та висловлює переконання, що ця подія буде належним чином розслідувана правоохоронними органами, а винуватці будуть притягнуті до відповідальності, наголошується у заяві.

Як повідомлялося, в Умані невідомі особи облили вхід на могильному комплексі цадика Нахмана фарбою червоного кольору та залишили відрізану голову свині.

Фото: YnetNews

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-