HRW надала МОЗ рекомендації щодо покращення паліативної допомоги

HRW надала МОЗ рекомендації щодо покращення паліативної допомоги

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підготувала рекомендації для Міністерства охорони здоров'я для покращення реалізації послуг паліативної допомоги і лікування болю для українців.

Про це на прес-конференції у четвер заявила представник Human Rights Watch в Україні Тетяна Купер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В 2010-2011 роках ми проводили дослідження по ситуації з паліативною допомогою і лікуванням болю в Україні. Минуло 5 років, і  ми можемо сказати, що ситуація дуже змінилася. Ми відмічаємо, що Україна досягла позитивного нормативного клімату в цьому питанні. Але цього недостатньо. Ми підготували певні рекомендації, які потрібно реалізувати для досягнення належного рівня надання послуг з паліативної допомоги і лікування болю в Україні», - сказала Купер.

За її словами, першим кроком до покращення ситуації з надання послуг паліативної допомоги в Україні має стати введення базового курсу з паліативної допомоги для студентів навчальних медзакладів. 

«Для тих, хто працюватиме з паліативними хворими, потрібно ввести більш поглиблений курс вивчення лікування клінічних протоколів і стандартів лікування болю. Потрібно передбачити для таких лікарів поглиблену підготовку та клінічну практику, щоб ці знання були закріплені. Всі навчальні медзаклади в Україні мають викладати курси з надання паліативної допомоги на високому рівні», - наголосила Купер.

Представник Human Rights Watch додала, що для всіх українських лікарів загальної практики, онкологів, анестезіологів, інфекціоністів, які отримуватимуть післядипломну освіту, також необхідно ввести викладання подібних курсів. 

«По-друге, в Україні існує тенденція, коли лікарі не хочуть змінювати свої звички, маючи особистісні стереотипи стосовно призначення опіоїдів для хворих з гострим і хронічним больовим синдромом. Ми вважаємо, що МОЗ має докласти більше зусиль для того, щоб вимагати від лікарів дотримання існуючого законодавства», - уточнила Купер.

Вона зазначила, що для найоптимальнішої реалізації цього кроку варто створити певну систему, яка б зобов'язала медичні заклади по всій країні інформувати МОЗ та інші відомства, що робиться для надання послуг з паліативної допомоги та лікування болю «у найбільш ефективній формі, яка б не переобтяжувала лікарів і медпрацівників». 

«По-третє, я б хотіла наголосити на важливості продовження розвитку мережі аптек, особливо в сільській місцевості, в яких могли б купувати необхідні ліки для надання такої допомоги. І особливу увагу звертаю на один з найважливіших моментів - обов'язкову реалізацію в Україні дитячої паліативної допомоги. Мають бути зроблені негайні кроки для розвитку цих послуг», - підкреслила Купер.

Окремо вона наголосила на тому, що паліативна допомога в Україні має стати доступнішою не тільки для онкохворих, а й для пацієнтів з ВІЛ, туберкульозом чи іншими захворюваннями, що призводять до гострого чи хронічного больових синдромів. На її думку, вони також обов'язково мають бути включені в систему надання паліативної допомоги.

«Ми розуміємо, що реалізація цих кроків потребує певного часу. Але разом з тим ми б хотіли закликати владу, МОЗ не затягувати з їхньою реалізацією. Ці кроки критично важливі для тих людей, які живуть з постійним болем в Україні», - резюмувала Купер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-