А Податкова у Діда Мороза не вірить!

А Податкова у Діда Мороза не вірить!

Аналітика
Укрінформ
Напередодні нового року Укрінформ підрахував скільки податків мала би отримати держава від «йолок», дідів морозів та снігуроньок. Здається, не отримає нічого

Виявляється, Дід Мороз та Снігурочка (і навіть олені!) мають сплачувати податок від доходів, які вони отримали під час новорічних свят. Про це нагадали у Головному управлінні ДФС Івано-Франківській області напередодні нового року: "Новорічні персонажі, які працюють на корпоративних вечірках, дитячих святах або приймають участь в театралізованих виставах, які організовані юридичними особами чи приватними підприємцями, отримують свій заробіток за вирахуванням податку на доходи фізичних осіб та військового збору, який зобов’язані утримати та перерахувати до бюджету податкові агенти. Власники розважальних закладів, оплачуючи розважальні послуги, є податковими агентами, та зобов’язані утримати й перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір, а також відобразити суми виплаченого доходу у формі №1ДФ".

У кожній цивілізованій країні діди морози та санта клауси – сумлінні платники податків. Українці ж, традиційно, люблять заробити на святах, але не люблять за це платити.  Відтак Укрінформ вирішив дізнатися – скільки податків мала би отримати держава від дідів морозів та снігуроньок.

У Києві мігруватиме 5000 дідів морозів

За приблизними  оцінками івент-агенств, новорічних персонажів-професіоналів по Києву не менше 2-2.5 тисяч. Якщо врахувати той факт, що у нас щонайменше половина економіки знаходиться в тіні, то зараз по Києву почнуть «мігрувати» близько 5-ти тисяч дідів морозів.  

Цікаво, що у двох агентствах нам взагалі відповіли, що нібито дідів морозів і снігурочок до новорічних свят не залучають, і що нині це не в моді. Наприклад, на сайті івент-агентства «Оскар» значиться таке: «Ми створимо для Вас ексклюзивний оригінальну концепцію Новорічного корпоративу... Від Вєрки Сердючки до Цирку дю Солей. Для нас немає нічого неможливого». Але на звернення Укрінформу там зазначили, що Дідів Морозів і Снігурочок у агентстві немає. А пишуть, що нічого неможливого.  Можливо, там злякалися податків...

За один візит - від 450 до 3500

Вікторія Кубанська, яка займається організацією святкових заходів у агентстві «Даймонд», розповіла Укрінформу, що цього року, порівняно з минулим, замовлень на корпоративи і приватні свята за участю Діда Мороза і Снігурочки, побільшало, а вже зараз останні числа грудня майже повністю розписані. Аби замовити Діда Мороза чи Сінгурочку від івент-агентства доведеться заплатити немало – приблизно від 1000 до 4000 гривень. Але там переконують, працюють тільки з професіоналами, тому й ціна відповідна.

Якщо ж шукати новорічних персонажів окремо від агентств, наприклад, через olx, то можна знайти і за дешевшою ціною – приблизно від 450 до 900 гривень. Щоправда привітання від Діда Мороза і Снігурочки в найгарячіші дні, а це 31 грудня - 2 січня, коштуватиме дорожче: інколи більше на 100 гривень за звичний тариф, а інколи майже на 1000 гривень. Максимальна ціна – 3500 гривень опівночі 31 грудня.

З вас майже 9 мільйонів, Діду!

Отже, математика така. Новорічні свята, урожайні для дідів морозів з оленями, у нас починаються ще на Миколая і продовжуються як мінімум до старого нового року, а це – 26 днів. Середня ціна на новорічних персонажів складає приблизно 700 гривень, а таких у нас близько 2,5 тисяч (професіоналів при агентствах не рахуємо, бо за них податки в ідеалі сплачують агентства). Виходить, що мінімальна сума їхнього прибутку при умові, що в день вони відпрацьовують всього 1 захід – 45, 5 млн грн. Якщо з них вирахувати належні ПДФО і військовий збір – то сума податку, який би вони мали б сплатити  державі, складе 8, 87 млн грн. А це не так вже й мало за всього лише 26 днів.

Так що треба платити, Діду!

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-