В 2017 до Словаччини поїдуть навчатися 400 українських студентів

В 2017 до Словаччини поїдуть навчатися 400 українських студентів

Укрінформ
Українські студенти безкоштовно навчатимуться в державних університетах Словацької Республіки завдяки Європейській освітній програмі "Free Student".

Про це заявив голова ГО "Словацько-Українське освітньо-культурне товариство", доцент Ружомберзького католицького університету Роман Фрич у понеділок на прес-конференції в Укрінформі.

"Мета нашої програми - зробити доступним навчання українських студентів за кордоном. 400 українських студентів у 2017 році отримають можливість безкоштовно навчатися у Словаччині - в трьох державних університетах. Це Католицький в Ружомберку, Прешовський у м. Прешов та Кошицький технічний університет", - сказав Роман Фрич.

Він зазначив: термін навчання - 5 років. 3 роки - бакалаврат, а якщо студенти вирішують продовжити навчання в магістратурі, то це ще 2 роки. Програмою можуть скористатися  не тільки випускники шкіл, а й бакалаври - і за 2 роки абітурієнт може отримати ступінь магістра в Словаччині. 

Програма "Free Student" пропонує навчання на економічних спеціальностях, медичних і надзвичайно цікавих технічних.

"Найбільший попит на економічні, інженерні, медичні спеціальності, на менеджмент. Маємо можливість взяти студентів, зокрема, на деякі педагогічні спеціальності - викладач фізики, математики, географії, біології, - але, на жаль, попит на них досить низький", - зазначив Фрич.

За його словами, те, що тестування проходить близько 80%, свідчить про хороший рівень підготовки наших дітей. 

"При розробці програми ми намагались мінімізувати витрати, щоб якісна європейська освіта стала доступною для дітей із родин з середнім достатком. Тож студенти мають можливість не тільки безкоштовно навчатися, а й отримувати дотацію на проживання і харчування. Дитині для проживання в Словаччині потрібно в середньому 100-150 євро на місяць. Проживання в гуртожитку - 50-60 євро. Харчування також дотується на 50%, і повноцінний обід коштує в середньому 1,5 євро", - уточнив він.

Фрич також повідомив, що їхнє товариство допомагає не тільки вступити на безкоштовне навчання, а й повністю оформити всі необхідні документи. В Києві 16 грудня о 17:00 відбудеться інформаційна зустріч з абітурієнтами, їх батьками - в конференц-залі готелю "Турист" (станція метро "Лівобережна"), де можна більше дізнатися про деталі програми.

Він нагадав, що програма запрацювала ще минулого року. Її учасниками стали практично всі обласні центри, де й відбувається набір. Найбільше охочих - зі Львова, Івано-Франківська, Ужгорода, Мукачева. Також з Тернополя, Чернівців, Хмельницького, Києва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя.

"Зустрічі відбуваються в обласних центрах. І що надзвичайно важливо - тут для студентів організовують 4-місячні мовні курси, що дає можливість почати навчання. Зустрічі відбуваються з жовтня по березень. З кінця січня по лютий ми організовуємо ознайомчі поїздки для дітей із батьками в університети, де діти планують навчатися. В березні-червні відбуваються мовні курси. У липні-серпні є можливість для охочих приїхати до Словаччини на інтенсивні курси. У вересні - 18-20-го - вже починається навчання", - поінформував голова ГО "Словацько-Українське освітньо-культурне товариство".

Він також додав, що Словаччина надає українським студентам не просто студентську візу, а й можливість отримати вид на проживання, стипендію при хороших результатах у навчанні, безкоштовні квитки на всі поїзди в межах Словаччини, знижки в 50% на автобусний транспорт. Студенти також мають право підробляти і можуть без проблем заробити 100-150 євро, необхідних для утримання. Після закінчення вишу, пропрацювавши 2,5 року, є можливість отримати постійне місце проживання.

Як зазначив Міхал Балог - доцент Кошицького технічного університету, заступник декана факультету виробничого  менеджменту, - їхній університет має 9 факультетів, де навчаються 50 студентів з України.

"Наш факультет вивчає прогресивні виробничі технології, які використовуються на заводах, що випускають автомобілі Volkswagen, Peugeot, Сitroen, КІА. Зараз почато будівництво заводу, який випускатиме Range Rover (Jaguar). Всі ці виробництва напряму пов'язані з університетом, студенти проходять там практику. Зокрема, Volkswagen  взяв групу з 4 студентів, які в рамках своїх робіт готують нові двері для нового Volkswagen. Сьогодні 30 студентів нашого факультету працюють так на різних виробництвах", - повідомив Балог.

Він також додав, що студенти мають можливість поїхати на стажування до вишів ФРН, Іспанії, Італії та інших європейських країн, з якими співпрацює університет. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-