Джапарова: Україні зараз дуже не вистачає таких людей, як Сахаров

Джапарова: Україні зараз дуже не вистачає таких людей, як Сахаров

Укрінформ
З нагоди 27-ї річниці від дня смерті видатного дисидента, правозахисника та лауреата Нобелівської премії Андрія Сахарова у Києві відбудеться концерт його пам'яті.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів генеральний директор Національної філармонії України Дмитро Остапенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми з великою вдячністю прийняли пропозицію Семена Глузмана та Романа Кофмана, головного диригента академічного симфонічного оркестру Національної філармонії щодо проведення в колонному залі ім. Лисенка концерту пам'яті академіка Андрія Сахарова. Ця подія виходить трохи ширше за межі суто мистецької і, звичайно, має і політичні аспекти. ...Переконані, що це буде дуже серйозна, дуже вагома акція в пам'ять про видатну особистість 20 століття - академіка Андрія Сахарова", - сказав Остапенко. 

Як зазначила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, зараз Україні бракує підтримки постатей такого масштабу, як Сахаров.

"Те, що сьогодні переживає Україна, - агресія, захист своєї територіальної цілісності, і найактуальніше зараз питання - це захист прав людини. Особливо це відчувається на окупованих територіях, у Криму, на Донбасі. І саме адвокації, міжнародної адвокації нам не вистачає. Раніше, за радянських часів, коли ми не жили в інформаційному суспільстві, виходом інформації про порушення прав людини були люди, особистості. Такі люди, як Сахаров, були запорукою того, що про ці проблеми дізнавався весь світ", - сказала Джапарова.

Вона зазначила, що саме завдяки промові Сахарова, яку від його імені виголосила дружина академіка Олена Боннер, отримуючи Нобелівську премію за свого чоловіка у 1975 році, світ дізнався про боротьбу кримськотатарського народу за право жити на своїй Батьківщині. 

Пам'ятний концерт, присвячений Андрію Сахарову, пройде у Києві у Національній філармонії 15 грудня о 19.00. У його програмі - виступи камерного оркестру філармонії на чолі з головним диригентом Національної опери України народним артистом України Миколою Дядюрою, всесвітньо відомого піаніста, луареата міжнародних конкурсів Андрія Хотєєва, камерного хору "Кредо". Виступатимуть і солісти - Іванна Пліш, Валерія Мудра, Віктор Гогунський.

Днем раніше, 14 грудня, відбудеться презентація книги про Андрія Сахарова українською мовою.

Концерт та публікація книги проводяться за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччини та Фундації "Відкрите суспільство".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-