Експерт порахував, у скільки українцям обходяться партії

Експерт порахував, у скільки українцям обходяться партії

Укрінформ
Кожен платник податків в Україні щорічно витрачатиме на державне фінансування політичних партій лише 24 гривні.

Про це заявив директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми порахували, насправді на рік кожен з тих, хто сплачує податки, фактично віддає на партійне будівництво лише 24 грн. Незважаючи на це, населення поки що налаштоване проти державного фінансування, але нам здається, що це більше через нерозуміння того, навіщо це потрібно і нерозуміння того, що насправді це дуже невеликі гроші", - сказав Хавронюк.

За його словами, згідно з результатами опитування населення, яке проходило наприкінці 2015 року, лише 15% громадян заявили, що готові давати гроші на партійне будівництво.

"Якби люди ще розуміли той незаперечний факт, що гроші потрібні партії не для того, щоб утримувати якихось партійних функціонерів, а тим більше депутатів, бо на це ідуть спеціальні інші кошти, партіям гроші потрібні для партійного будівництва, для того, щоб партії мали можливість створювати потужні численні місцеві осередки, і ці місцеві осередки політичних партій повинні збирати інформацію на місцях про потреби людей і таким чином виробляти на цій основі політику у відповідних сферах. Гроші потрібні також для того, щоб партії створювали для себе ідеологічну і політичну основу, створювали партійні програми, з якими потім можна було б іти на вибори і змагатися", - розповів він.

Експерт також зауважив, що розпочинаючи моніторинг 3 місяці тому, його команда керувалася насамперед тими рекомендаціями, які дає Венеціанська комісія та експерти Ради Європи щодо того, що саме по собі державне фінансування політичних партій - це ще далеко не все, оскільки має бути потужний контроль за тим, як партії використовують ці кошти.

"Контроль має бути також, щоб крім тих коштів, які партії отримують від держави, вони могли отримувати лише певні внески від певних осіб. Таким чином, нам треба створити систему, за якої кожна конкретна партія не зможе отримувати від одного і того ж суб’єкта кошти, які перевищують державне фінансування, внески від прихильників партії і внески від самих партійців", - підкреслив він.

Хавронюк також наголосив, що у перспективі цей проект державного фінансування розрахований навіть не на ті партії, які є зараз у парламенті. "Ми, розробляючи цей проект, дуже сподіваємося на те, що більш нові партії з кращою ідеологічною основою виникнуть під вибори 2019 і в подальшому 2024 року. Сподіваємося, що нові партії будуть кращими за ті, які ми маємо сьогодні", - резюмував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-