Після введення е-декларацій Україні вже не можна відступати – німецький експерт

Після введення е-декларацій Україні вже не можна відступати – німецький експерт

Укрінформ
Введення системи електронних декларацій в Україні виявилося сміливим кроком у напрямі відвертості, після якого українське суспільство не має права повернути назад в своїй боротьбі з корупцією.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловив директор регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні і Білорусі Маттес Бубе (Matthes Buhbe).

«Це (декларації) дуже великий крок вперед, дуже великий ступінь відвертості, дуже радикальна форма боротьби з корупцією в країні, де, як всі знають, вона процвітала десятиліттями, причому на різних рівнях», - сказав Бубе.

Він визнає, що сам, як і багато, був «дуже здивований радикальністю», з якою чиновники мали викладати дані про себе. «У багатьох країнах Західної Європи таке стало б предметом дебатів про захист персональних даних», в цих країнах подібні декларації були б неможливі, помічає Бубе. 

Говорити про те, варто чи не варто було так деталізувати дані в деклараціях, зазначає він, вже пізно, «крок зроблений», закон почав діяти, терміни визначені і виконані, майже 100 тисяч чиновників здали свої декларації. «І тепер уже просто не можна відступати назад», - підкреслює співбесідник агентства. Він висловив надію, що ті, хто опирається реформі, не зможуть законодавчо дати зворотний хід процесу. Експерт указує на те, що є немало тих, хто антикорупційну боротьбу намагаються нівелювати, шукають способи уповільнити процеси, що є цілий ряд структур, які покликані боротися з корупцією, а насправді лише імітують діяльність, прикриваючись організаційними проблемами.

Він визнає, що хотілося б бачити конкретні великі розкриті справи, «але те, що процес йде, вже само по собі добре», і електронні декларації є великим успіхом. 

Бубе «цілком оптимістичний в тому сенсі, що українська політика останнім часом змогла взяти курс на зміни», хоча за цим стоїть непроста боротьба. Раніше вельми значній групі професійних політиків і економістів вдавалося пережити багато змін і утриматися в кріслах, причому це були не найдостойніші, заначає він. 

На Заході, в Німеччині, за словами Бубе, високо оцінюють зусилля Національного антикорупційного бюро. Певне занепокоєння, говорить він, викликає те, що українські борці з корупцією, зокрема глава НАБУ Артем Ситник, який минулого тижня побував у Берліні, дуже часто підкреслюють необхідність тиску на українську владу з боку ЄС і США, що без такого тиску деякі кроки в реформах, у тому числі антикорупційній боротьбі, можливо, не були б здійснені. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-