Засуджений в Єгипті на 25 років українець чекає допомоги - ЗМІ

Засуджений в Єгипті на 25 років українець чекає допомоги - ЗМІ

Укрінформ
У в'язниці Єгипту з 2011 року перебуває ужгородець Едвард Чікош, який отримав 25 років тюрми від єгипетського революційного суду «за тероризм і шпіонаж» без жодного права на апеляцію.

Про це пише ZIK.

За даними ЗМІ, до ув'язнення Чікош успішно займався туристичним бізнесом, керував однією з найбільших туркомпаній в Африці і Середньому Сході. Але в 2011 році на єгипетському кордоні було затримано ізраїльтянина, який намагався незаконно перевезти зброю і патрони у дерев'яному хресті. Затриманий заявив, що віз хрест для турфірми, якою керував Едвард Чікош, передає Mukachevo.net.

Після цього Чікоша за законами воєнного часу революційний суд ув'язнив на 25 років «за тероризм і шпигунство», це максимальний термін, який в місцевих в'язницях відбути живим до кінця не реально. Чоловік опинився за гратами без права на апеляцію, бо рішення революційного суду не оскаржуються, повідомляє на своїй сторінці у Facebook журналіст Роман Бочкала, який від самого початку займається цією історією.

За словами журналіста, спочатку  закарпатець жив у жахливих умовах: у камері площею 50 квадратів було 40 ув'язнених. Вода з ріки, туалет - у відро, в якому потім приносили їжу. Влітку було справжнє пекло, від спеки померли 8 співкамерників. Але Чікошу пощастило, і за хорошу поведінку його перевели у в'язницю з кращими умовами Ліман Тора. «Якби не друзі, я би давно помер», - зізнається Чікош.

Зараз єдина надія на українських дипломатів, які мали б визволити свого співвітчизника.

«За час поки Чікош сидить в Торі своїх громадян за аналогічними дуже спірними статтями вдалося екстрадувати Канаді, США, Індії, Австралії, Катару. Навіть Південний Судан і той повернув 120 (!) чоловік. Новий режим розуміє, що колишня пост-революційна влада фанатиків гребла всіх без розбору. І що нинішньому Єгипту ці ув'язнені не потрібні. Що з того? З в'язниці з такими термінами шлях один - в цинк. Або забирайте відразу живим або ... Дипвідносин між країнами немає - режим перманентної війни. З Україною ж ніби як дружба. Україна годує Єгипет зерном, цукром, заповнює курорти. Особливо наші туристи важливі зараз, коли росіян немає. А захистити свого громадянина не можемо. Якісь формальні кроки робляться. На рівні клерків - щоб по шапці не одержати за неробство. Хоча я точно знаю, що в курсі і Клімкін ... Він навіть заявляв, що Едвард невинуватий. Та тільки дій нуль. Врятувати «пересічного українця» - це не про нашу країну», - пише Бочкала.

Журналіст закликає українську владу допомогти Чікошу.

Як повідомляв Укрінформ, суд Єгипту засудив громадянина України Едварда Чікоша до позбавлення волі строком на 25 років за спробу контрабанди зброї з метою організації масових заворушень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-