Волинь: Польща звинувачує українців, які були тоді її громадянами - Княжицький

Волинь: Польща звинувачує українців, які були тоді її громадянами - Княжицький

Укрінформ
Микола Княжицький вважає, що сучасна Українська держава навряд чи має відповідати за трагічні сторінки спільної українсько-польської історії, зокрема й Волинської трагедії. А якщо і має - то лише опосередковано.

Про це народний депутат, співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, заявив у п'ятницю під час засідання "круглого столу", присвяченого питанням українсько-польської історії.

"Якщо дивитися на саму історію, то треба теж розуміти, чи була тоді Україна. Очевидно, ні. Насправді, як це не дивно, це був конфлікт між громадянами до того однієї країни - Польщі - українського і польського походження. Чи мали відношення до цього конфлікту українці, які живуть в Харкові, чи в Донецьку, чи в Дніпропетровську? Ні. І дуже багато з них теж виступали з іншого боку барикад чи з іншого боку фронту з УПА. І ви це теж знаєте. Тому що Україна, з якою ми маємо справу зараз, - це країна, яка постала 25 років тому, на зовсім інших принципах, на зовсім іншій ідеології, ніж її сповідувала ОУН і не лише ОУН. Ідеологія, яка сповідувалася різними очільниками у 1918-20 роках теж була різна", - зазначив Княжицький, звертаючись до польських науковців - учасників "круглого столу".

При цьому він нагадав слова Президента України Петра Порошенка про те, що ми втратили ту Україну, тому що не змогли домовитися українські лідери того часу.

"Ніколи ми цей складний вузол лише за допомогою істориків не розрубаємо. Все, що ми можемо зробити, це сказати: так, Україна - це сучасна європейська країна, яка сьогодні стоїть на тих самих правилах поваги до людського життя, на яких стоїть і Польща. І в цій ситуації ми маємо бути союзниками - і не лише поваги до людського життя, а й поваги до пам'яті. На спільних етичних цінностях, тому що коли, на жаль, в Польщі знищують українські могили, очевидно, що в Україні це не може спокійно сприйматися", - сказав політик.

Княжицький висловив сподівання, що все, чого нас має навчити ця минула історія, - це виробити спільний підхід, якщо ми в ньому зараз політично зацікавлені. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-