Стародрук «Апостол», який везли до РФ, був не з бібліотеки Вернадського – СБУ

Стародрук «Апостол», який везли до РФ, був не з бібліотеки Вернадського – СБУ

Укрінформ
Співробітники Центрального апарату та Головного управління СБУ нещодавно запобігли вивезенню до Росії стародруку "Апостол", але було встановлено, що це не та книга, яка раніше знаходилася у бібліотеці Вернадського.

Про це на брифінгу повідомив керівник головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, у нас була думка, що це та книга, яка була у бібліотеці Вернадського. Хотіли радісну новину цю сказати слідчим поліції, але так сталося, що це не та книга. В тій є певні відмітки бібліотеки Вернадського, на певних сторінках, а в цій книзі такого немає. Тому очевидно книга з якоїсь приватної колекції, яка потрапила туди також з  якихось державних архівів», - сказав Остафійчук.

За його словами, нині ведеться робота зі встановлення власника вилученого «Апостола».

Водночас, відповідаючи на запитання щодо того, куди згодом буде передано цю книгу, керівник головного слідчого управління СБУ сказав: «Це суд ухвалить рішення, куди передавати цю книгу. Можливо в інший музей, а можливо в бібліотеку Вернадського. Але ми можемо тільки рекомендувати суду передати до бібліотеки Вернадського».

Остафійчук не виключає, що громадянин України намагався вивезти стародрук "Апостол" XVII століття в Росію на замовлення. «Ми допускаємо, і це одна з версій слідства, яка відпрацьовується в першу чергу, що ця книга має відношення до певних осіб, які з тих чи інших причин виїхали з території України, можливо, кілька років тому», - додав він.

16 листопада у результаті проведення спільної операції співробітниками Харківської митниці Державної митної служби, СБУ та прикордонниками в пункті пропуску "Плетенівка" (Харківська область) була виявлена стародавня книга - кириличний стародрук "Апостол" XVII століття". Громадянин України намагався незаконно вивезти книгу, сховавши її в особистих речах.

За даним фактом було складено протокол за статтею Митного кодексу України "Контрабанда". Книга передана правоохоронним органам.

А 10 травня стало відомо, що з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського вкрали першу друковану книгу в Україні "Апостол" Івана Федорова Стародрук «Апостол», надрукований в 1574 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-