Референдум 1991 року є фундаментальною віхою українського державотворення - Парубій

Референдум 1991 року є фундаментальною віхою українського державотворення - Парубій

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся до співвітчизників з нагоди Дня Референдуму.

Про це повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.

«Сьогодні, 1 грудня, ми відзначаємо 25-ліття Всеукраїнського референдуму 1991-го року. Це фундаментальна віха українського державотворення, адже саме у цей день український народ висловився за відновлення Незалежності України», - зазначив Парубій.

Він нагадав, що 1 грудня 1991 року в українців запитали: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України»?

І, як підкреслив Парубій, "сталося парадоксальне, але закономірне явище - українці підтвердили, що прагнуть незалежності, що прагнуть свободи, за яку поклали життя сотні тисяч кращих синів і дочок України у збройній боротьбі проти окупанта чи в тюрмах і на засланні".

Понад дев'яносто відсотків громадян, що того дня взяли участь у референдумі, висловилися - «за», а це близько тридцяти мільйонів повнолітніх українців, народжених та вихованих у Радянському Союзі.

Голова ВР зазначив, що український референдум 1 грудня 1991-го року був похороном «Імперії зла» - Радянського Союзу. У той самий час наш референдум став логічним продовженням тисячолітньої історії українського державотворення.

"Французький філософ Ернест Ренан сказав: «Нація - це щоденний плебісцит». Плебісцит, що буквально означає «рішення народу». Під час Референдуму 1 грудня 1991-го року нація, яку хотіли перекувати на «єдиний совецкий народ», гучно заявила на весь світ, що вона є, що вона українська», - йдеться у зверненні.

Парубій додав, що рішення Референдуму 1 грудня 1991-го року підтвердили мільйони українців під час Революції Гідності, а сьогодні його відстоюють тисячі наших воїнів на Східному фронті. "Державність - це не пафосні слова і не символічна річ. Державність - це запорука успішного розвитку і безпеки народу. Найбільші трагедії українського народу, зокрема Голодомор, сталися у часи втрати державності. Держава, у першу чергу, - це вільний розвиток, захист і безпека громадян", - зазначив він.

«Вдячний Богові та всім українцям за відновлення нашої Державності. У цей день закликаю всіх співвітчизників замислитися над тим, що наша незалежність, наше майбутнє залежить від нас. Низько вклоняюся подвигу українських воїнів, які на передовій ціною власного здоров'я і навіть життя зберігають наш спокій, продовжуючи боротьбу за нашу Незалежність у двобої зі споконвічним ворогом України», - зазначив Парубій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-