Перевізники готові платити за дороги, але за однієї умови - експерт

Перевізники готові платити за дороги, але за однієї умови - експерт

Укрінформ
Українські перевізники готові платити за користування дорогами, якщо ці збори дійсно йтимуть на ремонт і знизять витрати на амортизацію рухомого складу.

Про це заявив директор експедиційної групи компаній PRIME Дмитро Леушкін.

«Загалом ідея керівника «Укравтодору» зробити частину українських доріг платною логічна, здорова і має сенс. Чому? Все вкрай просто. Зараз перевізники несуть великі витрати на амортизацію автотранспорту через погані дороги. І ці витрати в рази перевищують будь-які можливі збори за проїзд по платних дорогах. Головне, щоб зібрані з бізнесу гроші спрямовувалися саме на ремонт українських доріг, а не осідали в кишенях чиновників», - вважає Леушкін.

Водночас бізнесмен не впевнений, що потрібно стягувати плату лише з нових доріг.

«Коли ж ці нові дороги з'являться? Це пов'язано з великими капіталовкладеннями, які потрібно буде витратити на створення необхідної інфраструктури по оплаті доріг, тому що потрібно буде обладнати пункти оплати таких доріг і їх повинно бути багато, щоб перевізники не змогли їх об'їхати», - вважає Леушкін.

Крім того, на його думку, можна диверсифікувати процес такої оплати. Наприклад, ввести знижений внутрішньообласний тариф, який би надходив до бюджету конкретної області, що допомогло б місцевій владі привести в порядок і підтримувати в нормальному стані регіональні дороги.

«Бізнес готовий підтримати ініціативи уряду в цьому питанні. Головне, щоб зібрані з перевізників гроші доходили до ремонту доріг, а не використовувалися, наприклад, для закриття фінансових дірок бюджету, які утворюються внаслідок неправильного формування самого бюджету або  підвищеного оптимізму при формуванні цього бюджету», - констатує Леушкин.

Директор групи компаній PRIME також переконаний, що підвищить свідомість самих перевізників у питанні оплати проїзду по українських дорогах широка роз'яснювальна кампанія. Крім того, на його думку, чиновники повинні постійно пояснювати населенню, що впровадження оплати за проїзд по дорогах - це не черговий податок, який уряд вирішив ввести, це – оплата, яка дозволить знизити ціни в магазинах, тому що збитки перевізників  знижуватимуться через зменшення амортизації вантажного транспорту. 

«Всі розуміють, що дороги – це важлива складова інфраструктури нашої держави і без них вона не зможе існувати. Головне - показати населенню конкретними справами, що якість українських доріг поліпшується. А перевізники, оцінивши реальну економію, яку вони  отримуватимуть за рахунок зменшення амортизації транспорту, теж будуть задоволені. І ми як транспортна компанія готові пропагувати даний підхід, головне, щоб було по-чесному!» - заявив Леушкин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-