19 листопада. Пам’ятні дати

19 листопада. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні відзначається День працівників гідрометеорологічної служби України та Міжнародний чоловічий день

День працівників гідрометеорологічної служби України встановлений згідно з Указом Президента від 11 березня 2003 року. Інформування населення про стан погодних умов на найближчі дні та попередження про несприятливі явища давно вже стало потребою кожної людини, адже своєчасні попередження про небезпечні гідрометеорологічні явища та стихійні лиха зберігають найдорожче – людське життя. Щодня Український Гідрометцентр на підставі повідомлень з 200 метеостанцій, розташованих на території всієї України, складає майже 250 гідрометбюлетенів. Прогноз погоди, спостереження за гідрологічним режимом усіх водних об’єктів, стан та врожайність сільськогосподарських культур, метеоумови забруднення повітря є необхідним оперативним матеріалом для всіх галузей економіки. Історія спостережень за погодою своїм корінням сягає у глибину віків, коли люди вперше почали придивлятися до погоди, режиму річок, досліджували погодні та кліматичні умови, вивчався їх вплив на агрокультури. Перші записи про погоду  велись ще за 3000 років до нашої ери. У руських літописах повідомлення про погоду з’являються в другій половині IX століття. В «Повісті минулих літ», наприклад, сповіщалось, що 867 рік у Києві був голодний, а в 1092 році земля вигоріла і багато лісів і боліт займалися самі по собі. Основи сучасних знань про атмосферу були закладені після винайдення метеорологічних приладів. Так, в 1593 році Галілей  сконструював термоскоп – прообраз сучасного термометра, в 1643 році Торічеллі винайшов барометр і довів існування атмосферного тиску, в 1730 Реомюр сконструював спиртовий термометр. Вже у другій половині XVIII століття була організована міжнародна мережа метеорологічних станцій у Європі (більше 30), що функціонувала 12 років. На початку XIX століття виникають перші державні мережі станцій і завдяки працям Александера Гумбольдта в Німеччині закладаються основи метеорології та кліматології. Саме в Німеччині в 1820 році були складені перші синоптичні карти Європи. Щодо України, то перші інструментальні метеорологічні спостереження розпочались в Києві у 1771 році.  Стосовно нової історії УкрГМЦ, то заснована українська метеорологічна служба була у 1921 році. 13 грудня 1929 року в Україні створюється Гідрометеорологічний комітет УРСР, який з метою централізації гідрологічної і метеорологічної служби України об’єднав усі існуючі на її території метеорологічні, гідрологічні, агрометеорологічні служби і організації. Ця дата вважається днем заснування УкрГМЦ.

Разом з тим, щороку 19 листопада, у світі відзначається Міжнародний чоловічий день. Свято не має жодного відношення до політики. Вперше його відзначали наприкінці 90-х років у Тринідад і Тобаго – саме мешканець цієї маленької острівної країни – викладач місцевого вишу – запропонував відзначати подібний день. «Я якось подумав, що немає жодного дня в році, присвяченого чоловікам: є День батька, інші дні, присвячені професійній діяльності чоловіків, але просто звичайного чоловічого дня – немає. Дня, який би об’єднував усіх чоловіків, не зважаючи на їхню расу, вік, професію, соціальний статус тощо…», - зауважив згодом головний ідеолог свята доктор Джером Тілуксінгх. Завдяки засобам масової комунікації ідея досить швидко поширилась світом: спочатку в країнах Карибського басейну, потім в Австралії, Північній Америці, Азії та Європі. Нині Міжнародний чоловічий день відзначають у майже 70 країнах світу. Метою створення Міжнародного чоловічого дня є привернення уваги суспільства до гендерної дискримінації та до проблеми нерівності статей. Організатори свята наголошують, насамперед, на збереженні здоров’я хлопчиків і чоловіків, а також підкреслюють позитивний вплив чоловіків на сім’ю, соціум і виховання дітей, адже завтра – Всесвітній день дитини. Саме з Міжнародним чоловічим днем пов’язаний щорічний рух «Мовембер» (походить від двох англійських слів: moustache – вуса і november – листопад), який зародився в Австралії. Суть акції полягає в тому, що впродовж листопада чоловіки по всьому світі відрощують вуса і бороди і протягом місяця роблять пожертви на боротьбу з раком простати та іншими чоловічими хворобами. Тема цьогорічного Міжнародного чоловічого дня пов’язана з проблемою суїцидів: як відомо, чоловіки набагато частіше добровільно вкорочують собі віку аніж жінки. І це є актуальним не лише для проблемних суспільств, але й для цілком благополучних. Міжнародний чоловічий день жодним чином не є конкурентом Міжнародному жіночому дню, він також не має на меті стверджувати принципи маскулінності: силу і мужність. Цього дня прийнято звертати увагу на те, що чоловіки, як власне і жінки – бувають різні, що в них, як і в жінок, існують суто чоловічі проблеми, що варто звертати увагу на тих хто поруч, цінувати їх і всіляко підтримувати.

Сьогодні вчетверте відзначатиметься Всесвітній день туалету. День встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 17 липня 2013 року. Попри всю свою «незручність», День є надзвичайно актуальним. На сьогодні понад 2,4 млрд людей не мають доступу до належних засобів санітарії, а мільярд людей і досі вдається до відкритої дефекації. Відсутність належної санітарії збільшує ризик захворювань і недоїдання, особливо серед жінок і дітей. Позбавлення доступу до елементарних санітарних послуг є порушенням прав людини, приниженням людської гідності. «Важко передати те приниження, яке відчувають мільярди людей, у яких немає місця, де б вони могли справляти свої природні потреби», – заявила Спеціальний доповідач ООН з питань прав людини на безпечну питну воду і послуги санітарії Катаріна де Альбукерке. 83% країн, які поставили собі за мету на початку нового ХХІ тисячоліття поліпшити санітарні умови, так і не виконали наміченого. Проблема вбиралень є актуальною не тільки для бідних країн Африки чи Південно-Східної Азії, але й для деяких європейских, зокрема для України. Особливо гостро ця тема постає під час тривалих дощів і паводків. Останній яскравий приклад – спалах гострої кишкової інфекції в Ізмаїлі в червні цього року.

Події дня:

390 років тому (1626) було створено Немирівське Воскресінське братство – національно-релігійну громадську організацію православних руських (українських) шляхтичів та міщан Немирова (нині Вінницька область), яке діяло у 1626-1650-х роках. Створювалось воно, передусім, для боротьби з експансією католицизму і полонізацією українського народу. Того ж таки 1626 року в Немирові була відкрита церква Воскресіння Христового, кошти на будівництво якої теж були зібрані братчиками. Церкву освятив митрополит Іов Борецький, він видав і грамоту, якою затвердив братство. Немирівське братство було засноване за прикладом Львівського Успенського братства і керувалось в своїй діяльності схожим статутом. У програмі Немирівського братства було задекларовано прагнення міського населення взяти ініціативу в свої руки в багатьох важливих галузях громадсько-політичного, культурного і, зокрема, духовного життя. В 1648 році при братстві була створена школа для міщан, заможних козаків, нижчого прошарку духовенства та дрібного українського панства. Братство діяло понад 20 років, аж до захоплення міста Яремою Вишневецьким.

Ювілеї дня:

230 років від дня народження Карла Марії фон Вебера (1786-1826), німецького композитора, диригента, піаніста, музичного критика, письменника, основоположника німецької романтичної опери, організатора національного музичного театру. Автор опер «Вільний стрілець», «Евріанта», «Оберон», віртуозних концертних п’єс «Запрошення до танцю», «Концертштюк». Саме з музики Вебера, якому вдалося узагальнити пошуки композиторів раннього періоду музичного романтизму, бере свої витоки потужна музична драматургія Ріхарда Вагнера. Його опера «Вільний стрілець» за своїм художнім значенням і за популярністю своєї музики для німців те ж саме, що «Запорожець за Дунаєм» для українців. Життя Вебера нагадує захоплюючий роман. Точна дата його народження невідома (18 чи 19 листопада, а його батько стверджував, що 18 грудня). На дворянський додаток до прізвища «фон» він не мав жодного права – його предки були чиновниками, батько – музикантом і антрепренером, що просто привласнив титул і герб вимерлого баронського роду. Вебер вже в дитинстві об’їздив усю Німеччину і Австрію з мандрівною театральною трупою батька. Він рано виявив неабиякий музичний хист, в 11 років опублікував свій перший твір, у 12 написав першу оперу, в 14 – другу, яка була поставлена у Відні, Празі і Петербурзі, а в 15 удостоївся порівняння з Моцартом у відомому німецькому «Словнику композиторів». Виступав як піаніст, з 17 років – як диригент. Досить швидко Вебер завоював славу блискучого віртуоза, керував постановкою своїх опер. З 1813 року композитор жив у Празі, очолював місцевий оперний театр. Зрілий період творчості Вебера пов’язаний із Дрезденом, куди він переїхав у 1817 і був диригентом і керівником оперного театру до кінця свого життя. Тут він організував трупу, яка відіграла помітну роль в утвердженні національного оперного мистецтва на противагу засиллю італійської опери. Вебер одним із перших розбив оркестр на групи інструментів, став диригувати паличкою, встановив нове місце для диригента (безпосередньо за суфлерською будкою, а не в центрі, за роялем, як було прийнято до нього). Він був також талановитим критиком. Його діяльність у цій царині вплинула на розвиток німецької музично-критичної думки. Він співробітничав у 16 періодичних виданнях різних міст (Берлін, Веймар, Дрезден, Мюнхен, Прага, Штутгарт); цікавився проблемами музичної освіти, творчості композиторів і вконавців, писав рецензії на оперні постановки і концерти. Веберу належить незакінчений автобіографічний роман «Життя музиканта». Його слава наприкінці життя була настільки великою, що останню свою оперу він писав на замовлення для Англії.

55 років від дня народження Мег Раян (1961), американської актриси, продюсера. Відома здебільшого за ролями в романтичних комедіях. Мег Раян – випускниця факультету журналістики Нью-Йоркського університету. Під час навчання грошей не вистачало, тому  підробляла акторською грою. У 1981 році відбувся її дебют в останньому фільмі Джорджа К’юкора «Багаті та знамениті». З 1982 по 1984 роки Райан грає Бетсі Монтгомері в серіалі «Поки обертається світ». У 1986 році великим касовим успіхом в США користується фільм «Найкращий стрілець», в якому головну роль зіграв Том Круз. Режисери побачили в Мег Райан новий типаж молодої американки – енергійної та чуттєвої, з одного боку, і зворушливо вразливою з іншого. У 1989 році Райан отримує свою першу головну роль в романтичній комедії Роба Рейнера «Коли Гаррі зустрів Саллі». Фільм стає культовим, а сцена, в якій героїня Мег симулює оргазм, визнається класичною. Спроби актриси зніматися в серйозних картинах мало хвилювали пересічного глядача, звиклого бачити і любити Мег в образі білявої романтичної дівчини, ідеальної дружини та коханої, що притягає до себе своєю відкритістю і добротою. Найбільш упізнавані ролі Райан у стрічках «Несплячі в Сієтлі», визнаній в США однією з найкращих мелодрам початку 90-х років, «Французький поцілунок», «Вам лист», в якому Райан знову склала екранну пару з Томом Хенксом, «Місто ангелів» з Ніколасом Кейджем.

Роковини смерті:

15 років від дня смерті Зіновія Юхимовича Гердта (1916-1996), російського актора. У 1945-1982 рр. працював у Центральному театрі ляльок ім. С.В. Образцова, з 1987 у Московському театрі ім. М. Єрмолової. Знімався у фільмах: «Місце зустрічі змінити не можна», «Воєнно-польовий роман», «Біндюжник і король», «Золоте теля», «Мистецтво жити в Одесі», «Солом’яний капелюшок» та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-