16 листопада. Пам’ятні дати

16 листопада. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні в українських «чорних беретів» професійне свято – День морської піхоти

Свято встановлено згідно з Указом Президента від 31 березня 2014 року з метою відродження і розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави. Історія української морської піхоти бере початок ще з 1918 року, коли 23 травня 1918 року гетьман Скоропадський видав указ по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Першим комендантом 1-го полку Морської піхоти став майор (військовий старшина) Іларіон Ісаєвич. Наступного року Симон Петлюра видав наказ про заснування Морського полку. У березні полк був реорганізований у 1-й Гуцульський полк морської піхоти Дієвої армії УНР. Частини морської піхоти УНР брали участь у Першому і Другому зимовому походах армії УНР. Стосовно нашого часу, то днем створення морської піхоти сучасної України можна вважати 22 лютого 1992 року, коли в Севастополі 880-й Окремий батальйон під командуванням майора Віталія Рожманова прийняв присягу на вірність українському народові. Проте командування Чорноморського флоту не допустило перехід морських піхотинців під юрисдикцію України. Командир батальйону і його заступники були звільнені з посад, батальйон розформований, а особовий склад переданий в інші військові частини. 1 липня 1993 року, після створення Військово-морських Сил України, в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, в який були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити своїй Батьківщині. Вони принесли з собою дух і традиції, властиві лише цьому елітному роду військ. У грудні 2013-го в Керчі був сформований ще один (501-й) батальйон морської піхоти. Після анексії Криму Росією у березні 2014 року, морські піхотинці були передислоковані в Миколаїв. Сьогодні Морська піхота України – це 1-a окрема бригада морської піхоти імені Костянтина Ольшанського, яка була сформована 11 липня 2014 року із залишків 1-го Феодосійського і 501-го Керченського батальйонів морської піхоти та 36-ї бригади берегової оборони. Після виходу з анексованого Криму на материк в 2014 році, чорних беретів було менше однієї роти. Нині це повноцінна бойова злагоджена бригада морпіхів.

Разом з тим, сьогодні в Україні День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв’язку України…» згідно з Указом Президента «Про День працівників радіо, телебачення та зв’язку» від 11 листопада 1994 року. Історія свята розпочалася 16 листопада 1924 року, коли у Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма. Відтоді журналісти та працівники сфери радіо відзначали цей день як професійне свято. Нині ж до них долучилися телевізійники, представники інтернет-ЗМІ. Цей день відзначають і фахівці зв’язку, що забезпечують роботу телефонних мереж та мереж Інтернет-зв’язку.

А ще цього дня відзначається Міжнародний день толерантності, який був запропонований у 1996 році Генеральною Асамблеєю ООН. Це рішення було ухвалено у зв’язку з проведенням у 1995 році Року ООН, присвяченого толерантності, який був проголошений Асамблеєю в 1993 році з ініціативи ЮНЕСКО. 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів толерантності. У ній ідеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього. Декларація принципів терпимості звертається до держав, які мають гарантувати створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. У статті 2 Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей. ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів Організації Об’єднаних Націй, адже принципи толерантності мають закладатися ще в дитячому віці.

Події дня:

70 років тому (1946) заснована Міжнародна рада музеїв (ІКОМ).

Ювілеї дня:

250 років від дня народження Родольфа Крейцера (1766-1831), французького скрипаля, композитора, диригента, одного з основоположників французької скрипальської школи ХІХ ст., професора Паризької консерваторії. Людвіг ван Бетховен присвятив йому сонату для скрипки й фортепіано - Крейцерову сонату.

165 років від дня народження Мінні Хаук (1851-1929), американської співачки (сопрано і меццо-сопрано). На оперній сцені дебютувала в 15 років. Вже за рік, після тріумфального виступу в партії Джульєтти («Ромео і Джульєтта» Гуно) в Нью-Йорку, її знала вся країна. За свою творчу кар’єру вона виконала близько 100 оперних партій (багато з них – мовою оригіналу). Виступала також і в опереті. Співачка багато гастролювала. Неодноразово була в Парижі, Амстердамі, Лондоні, Берліні, Відні, Будапешті. Її голос вирізнявся силою, широким діапазоном, соковитістю і гнучкістю. Сцену Мінні Хаук залишила у 40 років, коли знаходилась у зеніті слави – хотіла, аби шанувальники її таланту запам’ятали її саме такою – красивою, сповненою сил і натхнення. Після того створила власну трупу і в якості режисера поставила в Чикаго оперу «Сільська честь» Масканьї. Останні роки життя провела в Німеччині та Швейцарії. Автор спогадів «Мемуари співачки».

85 років від дня народження Елеонори Олексіївни Виноградової (1931–2003), відомого українського хормейстера, педагога, заслуженого діяча мистецтв України. Художній керівник і головний диригент київського хору хлопчиків «Дзвіночок» (1966–1982). Викладачка Київської консерваторії.

80 років від дня народження Ігоря Євдокимовича Турчина (1936-1993), видатного українського тренера з гандболу. Створив команду «Спартак» (Київ) – 20-разового чемпіона СРСР, 13-разового переможця Кубку Європейських чемпіонів. За видатні досягнення в спорті Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса. Турчин – випускник Кам’янець-Подільського педагогічного інституту (нині Кам’янець-Подільський національний університет). Починав роботу в ДЮСШ-2 Києва в 1959 році з групою новачків, з яких створив команду «Спартак». Жіноча збірна СРСР, очолювана ним, займала перші місця на Олімпійських іграх в Монреалі (1976) та Москві (1980), була бронзовим призером олімпіади в Сеулі (1988), двічі перемагала на чемпіонатах світу (1982, 1986), в 1975 і 1978 була срібним призером світових першостей, в 1973 році - бронзовим призером. У 1976 році був визнаний найкращим тренером світу. Починаючи з 1997 року, в Україні проводиться міжнародний гандбольний турнір «Кубок Турчина».

Роковини смерті:

10 років з дня смерті Мілтона Фрідмена (1912-2006), американського вченого-економіста, лідера монетаризму в політекономії, лауреата Нобелівської премії з економіки (1976). Автор робіт в галузі теорії та практики грошового обігу. Висунув монетаристську теорію національного доходу і новий варіант кількісної теорії грошей. Фрідмен неодноразово брав участь у розробці економічної програми Республіканської партії США, виступаючи у ролі її економічного консультанта; був впливовим радником президента Річарда Ніксона з економічних питань (1971–1974). У 1950 році Фрідман консультував у рамках стратегії реалізації «плана Маршалла», розробленого Дж. Маршаллом, приїздив у Париж, де виступав на захист плаваючих валютних курсів. Він прогнозував, що фіксовані валютні курси, введені в результаті домовленостей Бреттон-Вудської угоди, зрештою зазнають фіаско, що й трапилося на початку 1970-х років. Вчений написав 27 книг і майже 250 економічних праць. Він консультував Піночета: «чилійське економічне чудо» допомогла створити група підготовлених ним радників, яких називали «хлопчиками Фрідмена». Маргарет Тетчер у своїх рецептах щодо оздоровлення економіки Англії також спиралася на його теорії. Батьки Фрідмена були родом з Карпатської України – на початку ХХ ст. вони виїхали до Америки в пошуках ліпшої долі. Дружина Мілтона Фрідмена Роуз Фрідман була знаним американським економістом, як і чоловік, закінчила Чиказький університет. Родом вона була з українського містечка Старий Чорторийськ. Разом подружжя прожило 68 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-