МОН скасувало скандальне опитування старшокласників

МОН скасувало скандальне опитування старшокласників

Укрінформ
Міністерство освіти та науки спростувало проведення у 2016 році серед школярів 7-9 та 10-11 класів опитування на тему медіаграмотності, демократичних цінностей та громадської активності.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

"Міністерство освіти і науки повідомляє, що опитування на тему “Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів” серед школярів-підлітків не проводитиметься, адже 3 листопада лист-рекомендація був відкликаний. На посадовця МОН, який рекомендував проведення опитування в школах, накладено догану", - йдеться у повідомленні.

Крім того, у міністерстві повідомили, що сертифікат Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України був наданий анкеті для опитування в минулому році, і його дія закінчилась 30 червня 2016 року.

13 листопада українська письменниця Лариса Ніцой опублікувала на своїй сторінці у Facebook копії анкет цього опитування та заявила, що його автори намагаються маніпулювати свідомістю дітей. За її словами, опитувальник був складений російською мовою, а питання в ньому та варіанти відповідей на них сформульовані таким чином, що дітям нав'язується думка про можливість політичного чи економічного союзу з Росією.

"Звинуватити науковців цієї структури (Академія педнаук, яка, за думкою дописувача посту, підготувала опитувальник - ред.) в непрофесіоналізмі не повертається язик, тож звинувачую їх у навмисних антидержавних діях. Науковці через опитувальник застосовують психологічні прийоми та маніпулюють свідомістю дітей, нав’язуючи їм думку, що Україна може бути поділена на окремі країни або думку, що Україна - це «єдіная страна з Росією»", - написала Ніцой. 

У міністерстві зазначили, що ідентичне опитування проводилося минулого року центром «Соціоінформ» в рамках програми формування медіаграмотності серед школярів. Тоді 90% дітей опитувалися українською мовою. Рішення про наявність російськомовної анкети, як пояснили в МОН, "було прийнято соціологами, адже під час соціологічних опитувань, з метою отримання максимально правдивих та відвертих відповідей, інструментарій пропонується мовою, зручною для респондента". Російськомовна анкета надавалася респондентам за бажанням. При цьому, у відомстві наголосили, що минулорічне опитування показало "патріотичну і демократичну налаштованість української молоді: 47% опитаних підлітків бачать Україну частиною Європейського Союзу". 

У МОН вважають, що анкету цього опитування потрібно суттєво доопрацювати.

Крім того, у міністерстві зауважили, що планують скоротити кількість листів з рекомендаціями щодо проведення заходів, які відомство надсилає школам та місцевим органам управління освітою. Це відбуватиметься в рамках проекту "Діти та папери: як досягти балансу в школі?", що спрямований на системну дебюрократизацію освітнього процесу.

Опитування "Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів" проводилося у 2015 році в рамках проекту MYMEDIA. Його мета - розвиток незалежних ЗМІ та підвищення професійного рівня журналістів. Заходи з медіаграмотності серед учнів старших класів розпочалися в січні 2014 року шляхом проведення всеукраїнського конкурсу. Переможці конкурсів мали змогу взяти участь в тренінгах з медіаграмотності в Києві та на Львівському Медіа Форумі. Планувалось, що повторне опитування проводитиметься як серед учнів, що пройшли тренінг, так й на всеукраїнському рівні, щоб виявити дієві механізми для формування критичного мислення у середовищі української молоді. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-