Знайти заміну Шрейдлеру в Росії буде складно – офіс омбудсмена

Знайти заміну Шрейдлеру в Росії буде складно – офіс омбудсмена

Укрінформ
Офіційний уповноважений омбудсмена України у Російській Федерації опозиційний журналіст і правозахисник Володимир Шрейдлер був унікальною людиною і за цією громадською посадою, і за людськими якостями, тому знайти йому заміну в Росії буде досить складно.

Про це у коментарі Укрінформу заявив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига.

"Це був єдиний випадок, коли ми мали представника на громадських засадах за кордоном, такого інституту і такої практики взагалі не було. Смерть Володимира Шрейдлера - це величезна втрата для нас, тому що знайти ще одного монітора такого рівня в Росії досить складно. Ця людина має бути правозахисником, бути хороброю і позитивно ставитися до України. Поки що в нас нікого немає на прикметі, ми ще досі в шоці", - сказав Чаплига.

Він розповів, що Шрейдлер був монітором-омбудсменом трошки більше року. Його кандидатуру Офісу Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді України запропонувала низка громадських організацій, в тому числі "Автомайдан-Київ". Оскільки такого інституту раніше не існувало, до "Положення про регіональних координаторів по зв'язках з громадськістю Уповноваженого ВР з прав людини" внесли зміни, і таким чином відкрилася можливість мати таких представників на громадських засадах, у тому числі в Російській Федерації.

Чаплига акцентував увагу на тому, що Шрейдлер був активним правозахисником і "дуже публічним, абсолютно відкритим другом України", що в Росії дуже ризиковано. При цьому офіційний уповноважений омбудсмена України в РФ популяризував нашу країну і обстоював інтереси наших співгромадян не тільки в Росії, а й в інших країнах, всюди, де тільки міг, розповідав  про наші проблеми, звертав увагу на необхідність продовження санкцій проти Росії і брав активну участь в акціях на захист українських політв'язнів.

На запитання, чи не викликають підозр обставини смерті Шрейдлера, Чаплига відповів негативно. За його словами, єдине, про що можна говорити, це, можливо, про невчасно або не у повному обсязі надану медичну допомогу. "Це життя. У Володимира була велика маса тіла і певні проблеми з серцем", - зазначив Чаплига.

Він поінформував, що стосовно кандидатури на заміну Шрейдлеру в Офісі радитимуться з тими російськими правозахисниками, з якими співпрацюють, та з українськими, які мають хороші контакти із своїми колегами в Росії.

Підсумовуючи, Чаплига зазначив, що співпраця з Шрейдлером була для Офісу українського омбудсмена новим кроком, але практика показала, що це досить позитивно.

"Можливо, ми будемо й надалі розвивати цей інститут. Я думаю, що подібні монітори-омбудсмени потрібні, можливо, у Греції, можливо, в Іспанії, Польщі, Словаччині - там, де є багато трудових мігрантів з України, і там, де наші громадяни можуть потрапити у скрутну ситуацію", - резюмував Чаплига.

Опозиційний журналіст, правозахисник, представник омбудсмена України в Росії Володимир Шрейдлер помер 8 листопада.

Як повідомило QHA, "більшість знаючих Володимира стверджують, що журналіста довели до смерті, оскільки останнім часом йому почали надходити погрози".

Шрейдлер був серед тих, хто у вересні 2016 року виступив на захист Українського культурного центру в Москві від захоплення. У березні 2016 року в Москві журналіст Володимир Шрейдлер був затриманий як громадський захисник учасників мітингу в підтримку Надії Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-