Сьогодні - 98-ма річниця завершення Першої світової

Сьогодні - 98-ма річниця завершення Першої світової

Укрінформ
11 листопада 1918 року в Комп’єнському лісі (Франція) між переможеною Німеччиною і державами Антанти (Франція, Велика Британія, США та ін.) було укладене Комп’єнське перемир’я, що завершило Першу світову війну.

Ця війна була першою війною в ХХ столітті на Європейському континенті (до неї останньою була франко-прусська війна 1870-1871 років) і взагалі – першим в історії людства глобальним збройним конфліктом. Під час неї загинуло понад 9 мільйонів солдат і цивільних мешканців (під час Другої світової війни людські втрати сягнули позначки майже в 60 мільйонів).

Під час Першої світової вперше були застосовані танки, авіація, кулемети, зенітні кулемети, підводні човни, хімічна зброя, окопи, сталеві каски. Попри те, що під час цієї війни застосовувалося новітнє озброєння, важливу роль відігравала кавалерія. Близько восьми мільйонів коней загинули в цій війні.

За статистикою, понад 13 відсотків усіх бойових поранень становили поранення голови, і з-поміж них близько 57 відсотків виявлялися смертельними. Лейтенанти або обер-лейтенанти гинули під час Першої світової значно частіше, ніж прості солдати. Підрахунки свідчать, що поміж молодших офіцерів втрат було в шість разів більше, ніж поміж інших чинів.

Найнадійнішим засобом зв’язку на тій війні був поштовий голуб: лише в одній німецькій армії їх було близько трьохсот тисяч. Згідно з підрахунками, дев’ять з десяти посланих голубів діставалися місця призначення. Іноді поштових голубів навіть нагороджували або якимось чином відзначали. Так сталося з останнім голубом, який був посланий з оточеного форту Во під Верденом під час боїв у червні 1916 року. Голуб долетів до місця, але рани його виявилися смертельними. На пам’ять про нього на фронті встановили табличку. Або знаменитий голуб Cher Ami (Милий друг), який під час боїв у Аргонському лісі в жовтні 1918 року, незважаючи на кулю в грудях і відірвану лапку, зумів донести повідомлення від оточеної американської частини. Голуб був нагороджений Військовим хрестом (нині його опудало знаходиться в Смітсонівському музеї у Вашингтоні).

1918 року австро-угорська ППО мала зробити в середньому 3 тисячі пострілів, щоб збити літак. Це вважали гарним результатом. За всю війну було вбито близько 2600 цивільних осіб під час авіанальотів союзницької авіації на Німеччину, в той час як під час німецьких бомбардувань Великої Британії налічувалося 1736 убитих і поранених.

Під час Першої світової війни з військовополоненими (особливо на Східному фронті) поводилися значно гуманніше, ніж у період Другої світової війни. Близько 90 відсотків полонених змогли повернутися після війни додому (найгірше доводилося німецьким і австро-угорським військовополоненим у російських таборах через тиф і брак їжі).

Про квітку маку, яка стала одним із найупізнаваніших символів пам’яті тої війни йдеться в одному з найвідоміших віршів Першої світової війни «На полях Фландрії», написаному канадським лікарем, підполковником Джоном Мак-Креєм 3 травня 1915 року. Вірш перекладено й українською: торік Український інститут пам’яті спільно з посольством Канади в Україні проводив конкурс на найкращий переклад цього вірша.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-