Як перемогти корупцію - румунський досвід

Як перемогти корупцію - румунський досвід

Укрінформ
Керівник румунського Національного управління по боротьбі з корупцією Лаура Кодруца Ковесі вважає, що для ефективної боротьби з корупцією необхідно, щоб у судовій системі працювали незалежні і неупереджені судді та прокурори.

Про це вона заявила в Кишиневі під час молдавсько-румунського форуму з реформування судової системи, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У Румунії ніхто не дає вказівки прокурорам відкрити кримінальні справи. Навіть я не можу дати вказівки своїм колегам відкрити або закрити ту чи іншу кримінальну справу. Кожен з прокурорів робить лише те, що йому диктує закон. Будь-який громадянин може звернутися до Вищої ради магістратури, якщо дії прокурора викликають у нього підозри», - зазначила Ковесі.

На її думку, основною зброєю в боротьбі проти корупції повинні стати незалежна система правосуддя, існування спеціалізованої установи, ефективне законодавство, хороші фахівці і відповідна фінансова база для забезпечення діяльності правоохоронних органів.

У зв'язку з цим Ковесі навела як приклад ефективну роботу Румунського антикорупційного управління. Якщо в 2006 році за хабарі затримувалися лише поліцейські, то в 2015-му Управління розслідує кримінальні справи про корупцію, фігурантами яких є колишній прем'єр-міністр і віце-прем'єри, п'ять міністрів, 16 депутатів, п'ять сенаторів і багато інших високопоставлених чиновників.

Лаура Кодруца Ковесі – перша в історії Румунії жінка, яка займала посаду Генерального прокурора. З 2013 року вона очолює Управління по боротьбі з корупцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-