У найвідомішого колекціонера Чернігова злодії викрали унікальні зібрання

У найвідомішого колекціонера Чернігова злодії викрали унікальні зібрання

Укрінформ
Внаслідок пограбування найвідомішого чернігівського колекціонера старовини Костянтина Ягодовського Чернігівщина втратила унікальні, почасти єдині у світі зібрання листівок, світлин, стародруків.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив сам колекціонер.

"Ми всі збідніли, не тільки я збіднів. Тому що мої листівки, книги, світлини експонувалися на багатьох виставках, були серйозним матеріалом для науковців. Моя гоголівська колекція і колекція листівок про Чернігів, вважаю, - найбільші у світі. Я збирав цей матеріал 45 років, вклав у нього багато коштів. Тепер мене треба називати колишнім колекціонером", - із сумом констатував Ягодовський.

Він зазначив, що непоправною втратою є зникнення предметів, які існують в єдиному екземплярі і які навіть за наявності коштів ніде неможливо купити. Це, зокрема, книжки з особистих бібліотек Михайла Грушевського та графа Милорадовича, деякі томи опису Чернігівської єпархії, зробленого архієпископом Філаретом (Гумілевським), колекція поштових листівок із зображеннями старого Чернігова, міст і містечок області в кордонах колишньої Чернігівської губернії.

В руках злодіїв опинилися також картини й світлини Івана Рашевського, фото чернігівських губернаторів з автографами, листівки з мапами України, колекція печаток, присвячених Чернігівщині, фарфор. Втрачена й більша частина унікальної колекції предметів, присвячених Миколі Гоголю. В їх числі - листівки, книжки, картини, сувеніри - все, що розповідає про місця, де Гоголь народився і творив, про театральні постановки за його творами тощо. Ця колекція формувалася до 200-річчя видатного письменника.

Оцінити викрадене, як і описати, каже колекціонер, - неможливо. Адже зникло близько 2-х тисяч листівок та до півтори сотні стародруків.

За словами Ягодовського, пограбування сталося в ту ніч, коли вони з дружиною поїхали у Київ на щомісячні збори колекціонерів. Це, на його думку, свідчить про причетність до злочину людини з числа знайомих, добре обізнаних із розкладом життя сім'ї. Саме вона, схоже, і вивела з квартири у двір та прив'язала там собаку Ягодовських - ротвейлера, який на незнайомців зазвичай гавкає. Пограбування, вважає колекціонер, вочевидь було сплановане і зловмисники чітко знали, що брати. Бо ікони, що цікаво, вони не взяли.

За фактом крадіжки поліція відкрила кримінальне провадження. Однак потерпілий вважає, що справа рухається надто повільно.

"Після реформи поліції там не залишилось досвідчених слідчих, які мали контакти з населенням, володіли знаннями, необхідними для розшуку злочинців. Тепер там тільки молоді, та й ті перевантажені кількома десятками справ. Їм просто ніколи приділяти мені належної уваги", - оцінює ситуацію Ягодовський і сподівається на розголос і допомогу громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-