Закон про окуповану територію може здійняти хвилю переселення - радник ООН

Закон про окуповану територію може здійняти хвилю переселення - радник ООН

Укрінформ
Проект закону про тимчасово окуповану територію України  заперечує відповідальність України за захист прав людини та власних громадян на неконтрольованих територіях і посилює їх ізоляцію.

Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив старший радник із правових питань Агентства ООН у справах біженців в Україні Юг Біссо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийняття закону може призвести до перебоїв із постачанням товарів для населення цих територій, їх виключення із політичного життя регіонів і держави, ускладнить процес адаптації та реінтеграції, може спричинити хвилі вимушеного переселення. Непродумані заходи примирення несуть в собі ризик підвищення соціальної напруги та подальшої дискримінації населення неконтрольованих територій", - зазначив Біссо.

Експерт порекомендував парламенту та уряду України спрямувати зусилля на пошук інших підходів вирішення проблеми, залучати міжнародних експертів, представників неурядових міжнародних організацій.

Занепокоєння представника ООН поділяє також засновниця і координатор громадської ініціативи "Крим SOS" Таміла Ташева. Вона зазначила, що норми законопроекту "суперечать українському та міжнародному законодавству".

Схожу думку висловив на брифінгу і голова Комітету Верховної Ради України з прав людини національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря. Він зауважив, що "будь-які спроби на законодавчому або виконавчому рівнях ізолювати чи відрізати Донбас шкодять національним інтересам, суперечать Конституції України та її міжнародним зобов'язанням".

Нагадаємо, що у липні цього року у Верховній Раді було зареєстровано доопрацьовану версію проекту закону "Про тимчасово окуповану територію України" (№3593-д).

У поточній редакції, вважають правозахисники та експерти, документ також викривлює міжнародні принципи примирення та постконфліктного врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-