Порошенко відкрив у Любляні пам'ятник Сковороді

Порошенко відкрив у Любляні пам'ятник Сковороді

Фото
Укрінформ
У ході офіційного візиту до Республіки Словенія глава Української держави Петро Порошенко разом з президентом Словенії Борутом Пахором взяли участь у відкритті пам'ятника Григорію Сковороді в одному з центральних парків столиці Словенії - Любляни.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

"Наша дружба повинна мати певні символи. Мені дуже подобається ідея мерії Любляни створити Алею митців. Яка ж може бути Алея митців, якщо тут не представлено Україну? А ким найкраще може бути представлено Україну? Тарас Шевченко і Григорій Савич Сковорода", - сказав Порошенко під час церемонії відкриття пам'ятника.

Президент зазначив, що Григорій Сковорода як мандруючий філософ "ніс дух європейськості українців". "Ще в XVIII сторіччі він демонстрував європейськість українців. Він заснував один із перших університетів у східній Європі і відігравав надзвичайно важливу роль у формуванні українців як нації", - сказав Порошенко.

Він нагадав, що днями відкрито ще один пам'ятник - у Москві біля непохованого Володимира Леніна встановлено пам'ятник рівноапостольному київському князю Володимиру. "Це є ще одна демонстрація гібридної спроби привласнення історії", - переконаний Президент.

Водночас, Порошенко наголосив, що під час відкриття пам'ятника Григорію Сковороді у Любляні, можна побачити кардинальну відмінність: "Тут у нас є щирість, дружба і символ взаємовідносин між Україною і Словенією".

Президент подякував скульптору та всім, хто долучився до спорудження цього пам'ятника. Він висловив впевненість, що це буде дуже символічним місцем - символом дружби між нашими народами.

Порошенко також поспілкувався з українцями, які мешкають у Словенії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-