У Дніпрі вшанували пам’ять Дмитра Яворницького

У Дніпрі вшанували пам’ять Дмитра Яворницького

Укрінформ
У неділю в Дніпрі відбулись заходи з нагоди 161-ї річниці від дня народження відомого земляка Дмитра Яворницького.

Як повідомляє Радіо Свобода, у Меморіальному будинку-музеї Яворницького провели День відкритих дверей і зустріч його шанувальників з нагоди дня народження історика. На гостини до будинку «козацького батька» зібралися популяризатори наукового й творчого доробку Дмитра Яворницького, історики, краєзнавці, музиканти, письменники, журналісти, громадські діячі.

Вони говорили про життєвий шлях відомого історика, його внесок у розвиток культури, історії, археології та пам’яткозбереження в краї.

Як поінформували в музеї, цього року до дня народження академіка заклад випустив серію листівок.

«Щороку музей створює щось особливе, пов’язане з життям і творчістю Яворницького. Цього разу це набір листівок з краєвидами проспекту Дмитра Яворницького (колишній проспект Карла Маркса, перейменований рік тому – ред.) у Дніпрі. І це чудова нагода популяризувати історію Дніпропетровщини», – зазначила керівник Меморіального музею Яна Тимошенко.

Офіційні урочистості з вшанування пам’яті історика відбудуться в понеділок, біля історичного музею, що носить його ім’я.

Дмитро Яворницький (1855-1940) - академік, відомий збирач старовини й дослідник козаччини, «літописець» Запорозької Січі, фундатор і перший директор Дніпропетровського національного історичного музею, активний діяч українського національного руху.

Історичний музей у Дніпрі своєю цінною колекцією експонатів доби козацтва завдячує зусиллям саме Дмитра Яворницького. За 30 років керування закладом він зумів перетворити губернський музей на скарбницю пам’яток історії та культури. Через збирання старовини і порятунок церковних старожитностей у 1930-ті роки академік поплатився посадою.

Як розповідають музейники, на початку ХХ століття Яворницький здійснив серйозну пошукову роботу і перевіз із церковних та приватних бібліотек краю до музею близько 750 старовинних книжок. Як лексикограф Яворницький за життя зібрав 55 тисяч українських слів, що не були зафіксовані до нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-