В Україні з’явиться офіс Уповноваженого з реабілітації поранених в АТО

В Україні з’явиться офіс Уповноваженого з реабілітації поранених в АТО

Фото
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко підтримав ініціативу про запровадження офісу Уповноваженого з надання допомоги в реабілітації українським військовим, пораненим в АТО.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

"Президент Петро Порошенко провів зустріч з командою українських військових, що брали участь у щорічному марафоні морських піхотинців США у Вашингтоні. Під час розмови військові висловили ініціативу щодо заснування офісу Уповноваженого Президента з надання допомоги в реабілітації українським військовими, що отримали поранення в зоні проведення АТО", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Порошенко підтримав їх ініціативу і запропонував очолити у майбутньому цю структуру санітарному інструктору медичної роти 128 окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування "Захід" Сухопутних Військ Збройних Сил України Вадиму Свириденку, який отримав поранення та в результаті обмороження втратив кінцівки.

Фото: Лазаренко Микола.

"Я особисто бачив новину про вашу участь у цьому марафоні і в цей момент я пишався своєю країною. Я був дуже гордий за наших воїнів, які на весь світ продемонстрували мужність, здатність долати труднощі і потужну силу духа", - звернувся до учасників зустрічі Президент.

"Це не просто ваша перемога. Це той приклад, на якому мають виховуватись десятки, сотні, тисячі наших воїнів, які пройшли АТО, не зламалися і демонструють потужну віру в життя", - додав він.

Глава держави зазначив, що був вражений результатами марафонського забігу, які продемонстрував Вадим Свириденко, і нагадав, що минулого року на президентському літаку Вадим Свириденко повертався з лікування у США додому в Україну: «Я настільки був заряджений позитивом Вадима, коли ми разом летіли зі США. Це людина, яка навколо себе розповсюджує позитив».

"За цим марафоном спостерігали представники багатьох країн світу. Для мене дуже важливо, що ми продемонстрували і фізичну, і моральну міць новоствореної, але дуже потужної української армії", - сказав Порошенко.

Президент зауважив, що це також є ще одним прикладом ефективної співпраці України з країнами НАТО у напрямку надання медичної допомоги, протезування та соціальної реабілітації військових, що отримали поранення в зоні АТО. Глава держави наголосив, що українська держава також робить все для того, щоб забезпечити найбільш інтенсивну соціальну  реабілітацію кожного такого військового.

Він зауважив, що за плечима кожного військового власний подвиг і участь у боях. «Ви демонструєте і показуєте, що переможне українське військо на сьогоднішній день демонструє справжню міць і доводить, що воно є однією з найсильніших армій на континенті.  Сьогодні ми здатні дати відсіч будь-якому агресору, особливо тому, що на сході», - сказав Порошенко.

Розвідник-санітар 3-го відділення 1-го взводу спеціального призначення 3-ї роти спеціального призначення батальйону спеціального призначення  військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України Дмитро Фесенко зазначив, що українські військові, що проходили лікування у за кордоном мали можливість "побачити з середини зовсім іншу систему реабілітації, яка зовсім по-іншому побудована у площині держави".

"Ми були у кращому центрі реабілітації США, спілкувалися зі спеціалістами. Нам готові надати інформацію і поділитися досвідом. Хотілося б цей досвід реалізувати у всеукраїнському масштабі", - сказав він.

"Ми визначилися – залишатимемося у соціальному житті держави. Ми хочемо взяти на себе відповідальність і реалізувати подібну програму тут, в Україні", - зазначив Фесенко.

Голова Української асоціації інвалідів АТО Сергій Трічкач відзначив, що Вадим Свириденко є найкращою кандидатурою на таку посаду – за фахом він медик, фельдшер, сам проходив лікування і реабілітацію в США, тому вже знайомий із системою з середини. "Це людина, яка має досвід роботи у медичній сфері і людина, яка користується авторитетом серед громадських організацій, серед організацій воїнів АТО", - додав Трічкач.

Солдат Вадим Свириденко в період з вересня по лютий 2014 року виконував бойові завдання в зоні АТО в Донецькій та Луганській областях. Брав участь у боях за Піски, Авдіївку, Дебальцеве. Зразково виконував обов’язки санінструктора. Неодноразово брав участь у бойових зіткненнях. 15 лютого 2015 року в складі батальйонної тактичної групи виконував бойове завдання в районі Дебальцевого та отримав важке осколкове поранення. 16 жовтня 2015 року разом з іншими пораненими військовослужбовцями ЗСУ перебував в автомобілі "Урал", який повинен був доправити їх до шпиталю в місті Артемівськ. Під час слідування до міста автомобіль потрапив на закладений бойовиками фугас. В результаті вибуху поранені бійці ЗСУ випали з авто. Через 20-ти градусний мороз всі поранені військові загинули, живим залишився тільки Вадим Свириденко. 19 лютого 2015 року його знайшла група бойовиків. Після обміну солдата Свириденка лікарі констатували 4 ступінь обмороження кистей рук та стоп ніг. В Києві він переніс операції з їх ампутації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-