1 листопада: найголовніше за день

1 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Депутати проголосували проти підвищення власної зарплати. Генпрокуратура провела обшуки та арештувала майно компанії БРСМ. Аласанія йде у відставку з поста гендиректора НТКУ.

06.25 Президентські вибори в США. Трамп зрівнявся з Клінтон

Республіканець Дональд Трамп скоротив відставання від кандидата демократів Хілларі Клінтон до 5% на тлі повідомлень ФБР про відновлення розслідування справи про приватний поштовий сервер екс-держсекретаря. Про це йдеться в тексті опитування Reuters/Ipsos.

"На підставі опитування, яке проводилося 26-30 жовтня, за Клінтон готові проголосувати 44% виборців, за Трампа – 39%. У минулий четвер розрив між кандидатами становив 6%", - йдеться в повідомленні.

Згідно з опитуванням, яке провели ABC News і Washington Post, також фіксувалося скорочення розриву між кандидатами, але більш радикальне: з 12% станом на 24 жовтня до 2% на 29 жовтня. А сьогодні результати опитування громадської думки, проведеного телеканалом ABC і газетою The Washington Post, були взагалі несподіваними: Трамп випереджає за популярністю Клінтон на один відсотковий пункт. А точніше на 0,7%.

Раніше директор ФБР Джеймс Комі повідомив про рішення відомства відновити розслідування справи про приватний поштовий сервер Клінтон через виявлення нових листів. Суперник Клінтон від республіканців Дональд Трамп вітав відновлення розслідування.

«Укрінформ»: Міні-реванш Трампа? За законами жанру американські ЗМІ посилили інтригу на фінішній прямій президентських перегонів. На користь Трампа зіграло і те, що ФБР досі не знайшло ніяких доказів зв’язків кандидата від республіканців з російським урядом. 

11.20 Аласанія залишив НТКУ. Він не згоден з бюджетом майбутнього Суспільного мовника

Генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія написав заяву на звільнення за власним бажанням з посади голови телекомпанії. Про це повідомляє у вівторок "МедіаПорт".

Аласанія пояснив своє рішення, зокрема, проблемами з бюджетом Євробачення та бюджетом майбутнього Суспільного мовника.

За його словами, "влада (руками Мінфіну) врахувала бюджет Євробачення в бюджеті НСТУ на 2017 рік". "Себто від 1,2 млрд грн, передбачених законом для розбудови Суспільного мовника в 2017 році, держава відбирає 450 млн грн витрат на Євробачення, 250 млн грн відбирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн відбирає видатками і 46 млн грн комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (Олімпіади, чемпіонати світу тощо). В залишку - 193 млн грн. Владо, ти серйозно?" - зазначив Аласанія.

Він додав, що цього вкрай недостатньо на перебудову 32 застарілих морально, фізично і технічно підприємств. "Із нулем на виробництво і середньою зарплатнею в 2 300 грн з того залишку? І після цього казати країні і світові, що ми будуємо Суспільне?" - зазначив Аласанія.

«Укрінформ»: Як написали в соцмережах, неможливо жабу швидко перетворити на принцесу. А з НТКУ неможливо за кілька років зробити канал з високим рейтингом та впливом. Хоча й не факт це все, хоча, ключова проблема, звісно, це гроші. Щодо самого Аласанії, то крім спроб змінити канал, він запам’ятався також емоційними сварками в соцмережах. А про приховані причини його відставки (якщо такі були) ми матимемо уяву, побачивши ім’я його наступника. 

11.25 Збільшення зарплати нардепам не буде. Рада скасувала відповідні зміни до бюджету

Народні депутати ухвалили постанову №5323 щодо скасування норми про підвищення заробітних плат парламентаріям. За відповідне рішення проголосували 264 народних обранці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документом, зокрема, вилучаються з постанови «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» положення, які передбачали збільшення окладів народних депутатів вже з 1 листопада цього року.

«Укрінформ»: Отже, підвищення зарплати парламентаріям до 36-40 тисяч гривень не сталось. Головний аргумент – коли в країні війна та криза, то піднімати собі оклади не на часі. Це добре, але дехто в Раді образився. Скажімо, Юлія Тимошенко вже вимагає аби й Кабмін відмінив підвищення власних зарплат у кілька разів. Бо якось не гарно вийшло: на себе гроші знайшли, а на бідних нардепів – ні.

12.00 Підсумки е-декларування. У нардепів нарахували 12 мільярдів гривень грошових активів

Народні депутати станом на 31 жовтня 2016 року задекларували грошових активів у розмірі 12 мільярдів в гривневому еквіваленті. Про це повідомляється на сайті громадянської мережі ОПОРА.

"Станом на 31 жовтня 2016 року до Єдиного державного реєстру декларації подали 413 народних депутатів 8 скликання. Якщо не враховувати задекларовану скандальну суму депутатом Сергієм Мельничуком в розмірі одного трильйона гривень готівкових коштів, то задекларована іншими 412 депутатами сума категорії "Грошові активи" становить майже 12 мільярдів у гривневому еквіваленті, а саме - 11,993 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

"ТОП-10 за сумою грошових активів в гривневому еквіваленті задекларованих сім'ями депутатів виглядає так:

Ігор Котвіцький (фракція Народного фронту) - 1,918 млрд

Віталій Хомутиннік (депутатська група Партія Відродження) - 492,122 млн

Богдан Дубневич (фракція Блоку Петра Порошенка) - 441,458 млн

Юрій Дерев'янко (позафракційний) - 416,210 млн

Вячеслав Константіновський (позафракційний) - 407,506 млн

Ярослав Дубневич (фракція Блоку Петра Порошенка) - 321,463 млн

Олександр Супруненко (позафракційний) - 304,483 млн

Нестор Шуфрич (фракція Опозиційного блоку) - 237,614 млн

Геннадій Бобов (депутатська група Партія Відродження) - 209,650 млн

Валерій Писаренко (депутатська група Партія Відродження) - 207,665 млн ", - зазначається у повідомленні.

«Укрінформ»: Україну ще довго труситиме після оприлюднення е-декларацій. Та що там Україну, он Балчун зізнався, що від статків наших депутатів шоковані навіть заможні поляки. Кажуть, у них вже були б сотні кримінальних справ. А що буде у нас? Суспільство не зрозуміє для чого нам НАБУ, якщо найближчим часом вони не перевірять найбільш одіозних «депутатів-мільйонерів».

12.50 Луценко проти е-декларацій для всіх. Каже, це спровокує кримінал

Заповнення електронної декларації всіма громадянами України є недоцільним з точки зору безпеки кожного громадянина. Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я категорично проти, щоб усі громадяни заповнювали декларацію, яка буде доступна для всіх сусідів. Це неприпустимо з точки зору безпеки кожного громадянина України», - сказав Луценко.

При цьому він нагадав, що згідно з чинною Конституцією всі громадяни України мають декларувати свої доходи та майно, і на його думку, це правильно, бо зняло б багато запитань, які виникають при оцінці того, хто кому що дарував чи позичав.

«З іншого боку, я не підтримую поширення (електронної. - Ред.) форми декларації щодо всіх громадян України, бо влада має бути прозорою перед суспільством, а не суспільство - перед своїми сусідами. Це підміна понять, з моєї точки зору», - наголосив Генпрокурор.

«Укрінформ»: Цілком слушна думка. Одна справа вголос говорити про статки публічних людей, зовсім інша – вивертати кишені дрібному підприємцю чи фермеру. Правоохоронці просто не захистять кожного.

13.05 Українську сіль заборонили в Росії. Це відповідь на санкції

Росія запровадила заборону на імпорт солі з країн, які підтримали антиросійські санкції.  Про це повідомляє Радіо Свобода.

«В Росію не можна буде ввозити сіль зі Сполучених Штатів Америки, країн Євросоюзу, Канади, Австралії, Норвегії, України, Албанії, Чорногорії, Ісландії й Ліхтенштейну. До запровадження заборони Україна була одним з основних імпортерів солі в Росію», - йдеться у повідомленні. 

У російському Міністерстві сільського господарства пообіцяли компенсувати ці обсяги за рахунок імпортозаміщення.

«Укрінформ»: Україна мала підготуватись до цього і вже шукати нові ринки збуту. Крім того, нашим митникам слід чекати на «соляну контрабанду». Не виключено, що з часом великі партії солі везтимуть до Росії через ОРДЛО.

15.30 Рада дозволила штрафувати телеканали. Найбільший штраф за заклик до насильницького захоплення влади

Верховна Рада вдосконалила процедуру застосування санкцій Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, дозволивши їй штрафувати порушників. За відповідні зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення» проголосували 236 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила під час виступу голова Комітету ВР з питань свободи слова Вікторія Сюмар, до сьогодні Нацрада мала можливість лише виносити попередження порушникам, а ухвалений закон надає можливість накладати на телерадіокомпанії штрафи у разі недотримання ними законодавства.

Відповідно до закону розміри штрафів розраховуватимуться відповідно до розміру ліцензійного збору мовника або провайдера й коливатимуться в межах 5-25 відсотків розміру ліцензійного збору й становитиме 5, 10 або 25 відсотків розміру ліцензійного збору. 

Так, передбачається, що штраф у 25 відсотків від ліцензійного збору мовник отримає за заклик до насильницької зміни конституційного ладу в Україні; заклики до розв'язування війни, агресивних дій, розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі; пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб тощо.

«Укрінформ»: У подібних законах головне аби той, хто ними користується, не мав корисливих інтересів та послуговувався власним здоровим глуздом. Інакше закон перетвориться на черговий намордник для ЗМІ. Цікаво також за якими критеріями визначатимуть сюжети, які здатні травмувати дітей. Тут швидше потрібно штрафувати батьків, а не телеканали.

16.00 Генпрокуратура провели обшуки в компанії БРСМ. Підстава – приховали 1 млрд гривень від податків

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook. 

"В рамках справи про ухилення від сплати близько 1 млрд грн податків сьогодні 250 працівників ГПУ та ДФС проводять обшуки в групі компаній БРСМ", - написав Луценко. 

За його словами, згідно з рішенням суду, в 21 області накладається арешт на обладнання 5 нафтобаз, 41 АЗС і 4 офісних приміщень.  - додав генпрокурор. 

«Укрінформ»: Вочевидь, це відгомін подій літа 2015 року, коли на нафтобазі БРСМ у Василькові сталася велика пожежа. Нагадаємо, тоді загинуло 6 людей і підозрювали підпал з метою приховати фінансові порушення. 50% БРСМ належить оголошеному у розшук екс-міністру енергетики Едуарду Ставицькому.

17.05 Битва за Мосул. Іракська армія зайняла перший важливий об’єкт в місті

Військові з контртерористичного підрозділу іракської армії, що беруть участь у наступі на Мосул, захопили будівлю державного телеканалу у місті. Про це розповів командир елітного підрозділу в бесіді з Reuters.  

Агентство зазначає, що це перша важлива будівля в Мосулі, яку зайняли війська вперше з наступу, початого два тижні тому. Раніше кореспондент ВВС, який знаходиться разом з іракськими військами, повідомив, що військові змогли зайняти східну околицю Мосула. За його словами, армія зіткнулася з жорстоким опором з боку бойовиків "Ісламської держави", які контролюють це друге за величиною місто в країні з літа 2014 року.

«Укрінформ»: Те, що війська коаліції увійшли в місто ще не означає перелом у битві за Мосул. Бойовики ІДІЛ залякують цивільне населення і використовують їх як живий щит. Крім того, військові експерти застерігають іракську армію від контратак ІДІЛ на несподіваних напрямках і прогнозують низку гучних терактів. Причому не лише в Іраку, але й навіть у Європі.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-