У Варшаві відзначили ювілей української школи

У Варшаві відзначили ювілей української школи

Фото
Укрінформ
Близько 200 людей взяло участь у відзначенні 10-річчя існування Міжшкільного пункту навчання української мови у Варшаві.

Свято супроводжувалося численними вітаннями, виступами учнів, а також нагородами і великим тортом, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

"Дуже важливо, що українська суботня школа у Варшаві функціонує, і добре, що це вже десятий ювілей. За десять років школа показала, наскільки вона розвинулася, і вже випускники цієї школи вчать молоде покоління зберігати українську мову, традиції і культуру. Сподіваємося, що це не тільки примножить українство в Польщі, але також і поширить знання про Україну серед польського суспільства, що сприятиме нашому спільному розумінню один одного", - зазначив в коментарі агентству посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима подякував батькам за те, що вони проявляють активність і рішучість у тому, щоб їхні діти не забували в Польщі мову своїх предків. Він зауважив, що десятиріччя школи збігається з 60-річчям діяльності організованого життя української громади Польщі. Він зауважив, що варшавський Міжшкільний пункт навчання української мови є одним з найактивніших місць з вивчення й підтримання української культури.

Вчитель української мови Марія Яременко у коментарі агентству із задоволенням наголосила, що діти до школи приходять з великим бажанням знати рідну мову. Вона зазначила, що початки існування пункту вивчення мови були непростими: його доводилося переводити з однією школи до іншої, але пункт весь час розвивався.

"На початку дітей було понад 60, а зараз 130, і з кожним днем все більше дітей приєднується до нашого кола", - констатувала вона.

Учитель зауважила, що школа усе ще стикається з різноманітними проблемами. Зокрема, однією з них є застарілі підручники з української мови, які останній раз видавалися в 2002 році.

"Було б дуже добре, якби міністерство освіти Польщі звернуло увагу на національну меншину і приділило нам кошти на друкування підручників", - констатувала вона.

Вітання у цей день звучало і від керівництва варшавської школи №221, при якій розташований міжшкільний пункт навчання української мови, місцевої влади, греко-католицького духовенства, представників української громади.

Урочистості продовжилися виступом учнів: діти декламували вірші та співали, показували навики з бойового гопака. Після завершення урочистої частини на усіх учасників чекав великий святковий торт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-