Геращенко розповість в ООН про участь українок у захисті держави

Геращенко розповість в ООН про участь українок у захисті держави

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко 25 жовтня візьме участь у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН на тему "Жінки, мир та безпека", де розповість про участь наших співвітчизниць у захисті України та миротворчих процесах. 

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Уже наступного тижня, 25 жовтня у Нью-Йорку, я візьму участь у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН на тему «Жінки, мир та безпека», де розповім про участь українок у захисті України, в миротворчих процесах. Щороку ці дебати збирають представників більш як 60 країн - членів ООН. Примітно, що в жовтні в Радбезі ООН головує Росія, країна, причетна до вбивств сотень українських і сирійських жінок і дітей... І тому так важливо доносити світові правду і про страждання українок, і про їх героїзм і про боротьбу за мир", - написала Геращенко.

Вона нагадала, що 20 жовтня у Києві відбулися дебати щодо участі жінок у миротворчих процесах і реформуванні країни, ініційовані представництвом НАТО в Україні, за участю політиків, дипломатів.

"Треба відзначити зростання позицій жінок в українській політиці і органах держуправління. Це позитивний сигнал, що відповідає реалістичній оцінці фахового, професійного, освітнього, патріотичного потенціалу українок. Зростає реальний вплив українок на ухвалення рішень і формування порядку денного, і в уряді, і в Верховній Раді, і в регіонах", - зазначила Геращенко.

Вона зауважила, що останні два роки змінили сприйняття жінок у суспільстві та розуміння їх ролі у політиці. Зокрема, жінки-депутатки очолюють шість ключових комітетів у Верховній Раді України, а їхня робота є прикладом високого професіоналізму. Серед учасників подій Майдану було близько 45% жінок, і наразі у Збройних Силах України проходять службу майже 20 тисяч жінок.

"Але при цьому саме силові структури залишаються найконсервативнішими і гендерно недружніми до українок. Лише 2,5 тисяч українок, що служать зараз у ЗСУ, мають офіцерське звання. У День захисника України серед списку нагороджених, поданих усіма силовими структурами, не було жодної жінки, хоча жінки нарівні з чоловіками захищають країну", - констатувала перший віце-спікер.

Геращенко пообіцяла боротися з цими стереотипами і через посилення парламентського контролю у сфері національної безпеки та оборони, і через жорсткий моніторинг виконання наказу міністра оборони України. «Про затвердження змін до тимчасових переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовців-жінок і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців», - відповідно до якого для жінок стали доступними 63 раніше заборонені професії.

"Треба подивитися, чи стали ці професії, а значить, і звання, і посади, доступними на практиці. Жінки- посли країн-членів НАТО відзначили надзвичайну роль простих українок в реформуванні країни. І це правда", - підсумувала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-