Науковець заявляє про мінімальне фінансування галузі за останні 10 років

Науковець заявляє про мінімальне фінансування галузі за останні 10 років

Укрінформ
У 2015 році фінансування науково-технічної діяльності в Україні було мінімальним за останні 10 років.

Про це заявила провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ольга Красовська під час круглого столу в Укрінформі.

"Якщо переходити до показників фінансування науково-технічної діяльності, яка має створювати базу для компаній, для розробок, які потім будуть використовуватися компаніями для того, щоб вони мали змогу займатися інноваційною діяльністю, впроваджувати нові продукти, то ми бачимо постійне зниження показника фінансування науково-технічної діяльності у ВВП, починаючи з 2005 року. Державні витрати на науково-технічну діяльність є мінімальними у 2015 році за останні 10 років. Якщо порівнювати з країнами Європейського Союзу, то в останні роки середній показник для ЄС складає близько 2% ВВП. Тому ви бачите, що наші 0,61% дуже далекі від тих 2% середніх по Європейському Союзу", - сказала Красовська.

Так, за її словами, Україна все більше відстає від країн-лідерів у цьому питанні. Зокрема, на фінансування науково-технічної діяльності Японія витрачає майже 3,5% ВВП, а США - 2,8%.

"Якщо ми подивимося на інноваційну діяльність, то, незважаючи на таку досить умовну позитивну тенденцію, яку демонструє питома вага наших інноваційних підприємств у промисловості, то навпаки питома вага інноваційної продукції у загальному обсягу продукції демонструє спадну тенденцію. Раніше у нас було 20% інноваційних підприємств, стало 14%, тоді як у середньому для Європи цей показник складає майже 50%", - зауважила вона.

Красовська підкреслила: якщо подивитися на динаміку високотехнологічного експорту України, то середній показник за останні роки становить близько 3%, тоді як показники розвинених країн світу сягають 10% від загальної кількості експорту.

"Виходячи з цього, ми можемо підтвердити наш висновок про те, що інноваційна конкуренція не є розповсюдженим явищем для України. Тому, якщо ми не змінимо наші акценти і не почнемо займатися інноваціями, ми і не станемо багатими. Ми стоїмо на тій позиції, що ми багаті тому, що інноваційні, а не ми інноваційні, тому що багаті. Саме в цьому твердженні криється найбільша проблема українського суспільства у питаннях інновацій", - наголосила науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-