П`яне правосуддя: сумний рекорд Закарпаття

П`яне правосуддя: сумний рекорд Закарпаття

Аналітика
Укрінформ
В області затримують найбільше у країні п'яних водіїв, часто серед них - прокурори, судді та міліціонери

Випадків керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, відповідно до зведених даних за останній рік, на Закарпатті з початку року виявили понад тисячу. За цей час водії напідпитку устигли вчинити близько ста ДТП. Примітно, що часто серед затриманих - правоохоронці та судді. Саме через ці затримання п'яних прокурорів і суддів за кермом мукачівські та ужгородські патрульні стали відомими на всю країну.

ТАК ГЕОГРАФІЧНО СКЛАЛОСЯ…

- Із початку 2016 року патрульні Ужгорода та Мукачева виявили понад 1130 випадків керування транспортними засобами напідпитку та оформили 96 ДТП за участю нетверезих водіїв. Найбільший показник Драгера зафіксували патрульні УПП у нетверезого дальнобійника - 3,96 проміле при допустимій нормі 0,2 ‰, - розповідає Ернест Завадський, речник Патрульної поліції Ужгорода та Мукачевого. Він акцентував, що першість за затримання п'яних водіїв за кермом закарпатським патрульним присвоїли недавно - під час місячника охорони дорожнього руху.

За словами Завадського, такий показник патрульні краю дають через так званий "географічний" фактор.

- Місцеві патрульні в Мукачеві та Ужгороді дуже добре знають міста, мікрорайони, міжміську трасу - тобто усі шляхи, якими може тікати правопорушник. Час реагування складає 6-7 хвилин у середньому: від моменту отримання повідомлення до затримання порушника, - каже речник патрульних Закарпаття. - Тому ще ні один не втік - незалежно від його статусу. Також патрульні не йдуть на те, аби "вирішити питання" - попри ранг затриманого порушника. Іноді це переходить у скандал, як було із відомою справою затримання прокурора в Мукачеві.

П'ЯНИЙ ПРОКУРОР: ДЕБОШ ТА ВТЕЧА ДО ЛІКАРНІ

Як зазначалося, серед "спійманих" п'яних водіїв на Закарпатті часто трапляються прокурори, судді та працівники колишньої міліції.

Так, 11 вересня, у ніч із суботи на неділю після погоні патрульні затримали 26-річного прокурора, який імовірно був напідпитку.

Як повідомляє Патрульна поліція Ужгорода та Мукачева, близько півночі на вулиці Ілони Зріні полісмени побачили припаркований із порушенням ПДР на пішохідному переході "Форд". Поліцейські зупинилися, щоб попередити водія про відповідальність за таке порушення, але той почав тікати. Поліцейські розпочали переслідування, на кількаразові вимоги з гучномовця зупинитися водій не реагував, збільшуючи швидкість. Згодом, водій не впорався із керуванням та вчинив ДТП, - заїхав на бордюр та зніс дорожню металеву огорожу магазину.

"Патрульні одразу вийшли з машини та підбігли до водія, від якого несло алкоголем, і який поводив себе підозріло та неадекватно. Майже одразу керманич почав пропонувати патрульним вирішити ситуацію на місці, часто повторюючи і натякаючи, що все можна "порішати" за певну кількість коштів", - повідомляє Патрульна поліція.

У порушника не виявилося жодних документів на право керування. А коли патрульні повідомили про необхідність тесту на алкоголь, водій, погодившись, почав прямувати до своєї автівки, але вже за кілька секунд кинувся тікати.

"Патрульні миттю наздогнали чоловіка, але... одного патрульного він вдарив у лице, а іншого вхопив за руку, тож поліцейські були змушені силоміць заспокоїти втікача, скрутивши його руки за спину та одягнувши кайданки", - йдеться в повідомленні.

Після цього затриманий сказав, що йому погано, і викликав швидку, його госпіталізували, а уже в лікарні патрульним відмовилися надати будь-які пояснення стосовно розміщення втікача у відділенні реанімації. Також лікарі відмовилися повідомляти будь-що стосовно стану госпіталізованого.

Зрештою, стало відомо, що доставлений у лікарню 26-річний чоловік є прокурором у Мукачевому, а крім того - сином одного з керуючих лікарів Мукачівської ЦРЛ. Через перешкоджання лікарів провести освідчення прокурора не вдалося, повідомляли в поліції.

Разом з тим, прокуратура Закарпатської області запевнила, що за фактом ДТП за участі працівника прокуратури в Мукачеві розпочато службове розслідування. Одночасно працівниками слідчого відділу прокуратури Закарпатської області за вказаними матеріалами внесено відомості до ЕРДР за ч. 1 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом) та розпочато досудове розслідування.

"Працівника прокуратури, який наразі перебуває у відпустці, було доставлено до Мукачівської ЦРЛ з діагнозом забій головного мозку та закрита черепно-мозкова травма", - повідомили у прокуратурі.

Слідство у цій справі поки що триває.

"ТАК ЯК Я СУДДЯ, ВИКЛИЧТЕ МЕНІ НАЧАЛЬНИКА ОБЛАСНОГО ДАІ... І ВСІХ ОСТАЛЬНИХ"

17 серпня через затримання під час керування автівкою у нетверезому стані став скандально відомим на всю країну суддя Ужгородського міськрайонного суду Михайло Ротмістренко, племінник екс-голови Конституційного суду України Андрія Стрижака. Його зупинили патрульні теж у Мукачевому - за неувімкнений правий поворотник на перехресті. Проводити освідчення на місці події водій відмовився, тож правоохоронці повезли порушника до лікарні для визначення рівня алкоголю у крові.

Пізніше патрульні виклали відео з місця затримання судді, на якому Ротмістренко наполегливо пропонував патрульним викликати на місце інциденту керівництво правоохоронних органів. За словами самого судді, "так як я суддя, викликайте сюди начальника обласного ГАІ та обласної прокуратури і міліції та всіх остальних". Повторив це кілька разів, наприкінці на підвищених тонах. Ротмістренко також відмовлявся показати службове посвідчення. Зауважмо проте, що ненормативної лексики суддя не вживав.

Відео: Патрульна поліція Ужгорода та Мукачева, YouTube.

Примітно, що суд над затриманим суддею-порушником уже тричі переносився. Востаннє засідання мало відбутися 18 жовтня, але його знову перенесли - через те, що порушник не з'явився, а в судді не було належних відомостей про вручення йому судової повістки на дане засідання. Тому розгляд справи вкотре перенесли на 28 жовтня.

П'ЯНИЙ ЕКС-ДАІШНИК ЗНІС ПАРКАН І МАТЮКАВ ПАТРУЛЬНИХ

Новина про затриманого 22 липня екс-міліцонера в Ужгороді, який, тікаючи від патрульних, зніс огорожу дитсадка, також зчинила скандал на всю країну.

За інформацією патрульних, водій "Skoda Superb" не зупинився на вимогу полісменів, спробував утекти, але не впорався з керуванням і влетів у дитячий садок, знісши паркан.

За словами очевидців, після того, як чоловік на авто протаранив паркан дитячого садочка, він намагався втекти через двір закладу, але полісмени його затримали. Ще тривалий час чоловік поводив себе вкрай агресивно, лаявся, погрожував, в тому числі патрульним і журналісту.

Під час освідчення у водія виявили у крові 2,5 проміле алкоголю. Він виявився працівником ДАІ Федором Голубкою. Примітно, що чоловік 21 рік пропрацював у міліції.

На щастя, ця пригода трапилася увечері, і ніхто в результаті неї не постраждав.

А ТЕРМІН ДАВНОСТІ СПЛИВАЄ…

- Усі ці справи передані до суду, або ж за ними ще тривають слідчі дії, займається цим прокуратура Закарпатської області, - каже Ернест Завадський. - Ми, звісно, стежимо за новинами у цих справах. От, щодо судді Ротмістренка спливає термін давності справи - а її розгляд у суді знову перенесли, уже втретє, - акцентує Завадський.

Насамкінець, у відомстві нагадують, що за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння полісмени складають на водія протокол за ст. 130 КУпАП та вилучають водійське посвідчення. Міру покарання встановлює суд. Мінімальний штраф за керування напідпитку - 10200 гривень із позбавленням водійських прав на 1 рік.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-